Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego to rzecz, która gości u mnie na Święta od wielu lat. Nie służy do jedzenia a jedynie jako dekoracja lub do noszenia święconki (koniecznie należy wówczas trzymać koszyk od spodu, nigdy za rączkę). Jednak gwarantuję, że święconka w takim koszyku to gwarantowany efekt wow 🙂
Ciasto po kilku dniach zasycha i przy dobrym przechowaniu jeden koszyk posłuży nam nawet kilka lat. Ja swoje robię tak co 3 lata 🙂
Zapraszam przy okazji po przepis na idealną babkę piaskową – przepis tutaj 🙂
Składniki
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklank1 letniej wody
- 1 szklank1 mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki oliwy lub oleju
- 8 szklanek mąki pszennej
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- wykałaczki do składania koszyka
Przygotowanie
Mleko połączyć z wodą. Do osobnej szklanki odlać 2 łyżki stołowe mieszanki wody z mlekiem, dodać drożdże. Odstawić na kilka minut.
Do miski wbić jajka, wlać wodę z mlekiem, rozpuszczone drożdże i oliwę, wsypać sól i cukier. Wszystko dokładnie wyrobić. Stopniowo dodawać mąkę. Ciasto wyrobić i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
INSTRUKCJA
- Metalową miskę obrócić do góry nogami i obłożyć folią aluminiową.
- Ciasto rozwałkować i pociąć na paski, z każdego uformować rulonik. Ruloniki powinny być takiej długości, żeby po nałożeniu na miskę jeszcze kawałek odstawał (nadmiar utnie się na końcu).
3. Ruloniki nałożyć na miskę tworząc promieniste rozgałęzienie. Środek ciasta na górze miski przyklepać i docisnąć szklanką, żeby dno koszyczka było równe.
4. Pozostałe ruloniki przekładać poziomo, naprzemiennie nad i pod rulonikami, które są ułożone na misce. W ten sposób tworzymy wzór wiklinowego koszyka. Na koniec zaplatania poucinać odstające ruloniki.
5. Smarujemy jajkiem i pieczemy 15-20 min w 180 C na złoty kolor.
6. Z trzech rulonów pleciemy warkocz.
7. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg wielkości miski. Warkocz nakładamy na okrąg (najlepiej po wewnętrznej krawędzi). Łączymy krawędzie, żeby nie było widać łączenia nakładając jedno na drugie i lekko przyklepując. Smarujemy jajkiem i pieczemy 15-20 min w 180 C na złoty kolor.
8. Z pozostałego ciasta robimy kolejne rulony. Pleciemy jeszcze jeden warkocz, który posłuży za rączkę. Gotowy warkocz nakładamy tym razem na środek miski. Smarujemy jajkiem i pieczemy 15-20 min w 180 C na złoty kolor.
9. Pora złożyć wszystkie upieczone elementy wykałaczkami. Na upieczony koszyk nakładamy warkocz w kształcie okręgu i spinamy dwa elementy wciskając od góry wykałaczki.
10. Tak samo robimy w przypadku rączki.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!