Pieczywo Okazje Wielkanoc Wytrawne wypieki

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego

()

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego to rzecz, która gości u mnie na Święta od wielu lat. Nie służy do jedzenia a jedynie jako dekoracja lub do noszenia święconki (koniecznie należy wówczas trzymać koszyk od spodu, nigdy za rączkę). Jednak gwarantuję, że święconka w takim koszyku to gwarantowany efekt wow 🙂

Ciasto po kilku dniach zasycha i przy dobrym przechowaniu jeden koszyk posłuży nam nawet kilka lat. Ja swoje robię tak co 3 lata 🙂

Zapraszam przy okazji po przepis na idealną babkę piaskową – przepis tutaj 🙂

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego
Koszyczek wielkanocny z ciasta
Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego
Koszyczek wielkanocny z ciasta

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży 
  • 1 szklank1 letniej wody 
  • 1 szklank1 mleka 
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju
  • 8 szklanek mąki pszennej 
  • 1 jajko do posmarowania ciasta 
  • wykałaczki do składania koszyka

Przygotowanie

Mleko połączyć z wodą. Do osobnej szklanki odlać 2 łyżki stołowe mieszanki wody z mlekiem, dodać drożdże. Odstawić na kilka minut.
Do miski wbić jajka, wlać wodę z mlekiem, rozpuszczone drożdże i oliwę, wsypać sól i cukier. Wszystko dokładnie wyrobić. Stopniowo dodawać mąkę. Ciasto wyrobić i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

INSTRUKCJA

  1. Metalową miskę obrócić do góry nogami i obłożyć folią aluminiową.
  2. Ciasto rozwałkować i pociąć na paski, z każdego uformować rulonik. Ruloniki powinny być takiej długości, żeby po nałożeniu na miskę jeszcze kawałek odstawał (nadmiar utnie się na końcu).
Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego
Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego

3. Ruloniki nałożyć na miskę tworząc promieniste rozgałęzienie. Środek ciasta na górze miski przyklepać i docisnąć szklanką, żeby dno koszyczka było równe.

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego

4. Pozostałe ruloniki przekładać poziomo, naprzemiennie nad i pod rulonikami, które są ułożone na misce. W ten sposób tworzymy wzór wiklinowego koszyka. Na koniec zaplatania poucinać odstające ruloniki.

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego

5. Smarujemy jajkiem i pieczemy 15-20 min w 180 C na złoty kolor.

6. Z trzech rulonów pleciemy warkocz.

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego

7. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg wielkości miski. Warkocz nakładamy na okrąg (najlepiej po wewnętrznej krawędzi). Łączymy krawędzie, żeby nie było widać łączenia nakładając jedno na drugie i lekko przyklepując. Smarujemy jajkiem i pieczemy 15-20 min w 180 C na złoty kolor.

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego

8. Z pozostałego ciasta robimy kolejne rulony. Pleciemy jeszcze jeden warkocz, który posłuży za rączkę. Gotowy warkocz nakładamy tym razem na środek miski. Smarujemy jajkiem i pieczemy 15-20 min w 180 C na złoty kolor.

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego

9. Pora złożyć wszystkie upieczone elementy wykałaczkami. Na upieczony koszyk nakładamy warkocz w kształcie okręgu i spinamy dwa elementy wciskając od góry wykałaczki.

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego

10. Tak samo robimy w przypadku rączki.

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego
Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego
Koszyczek wielkanocny z ciasta
Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego
Koszyczek wielkanocny z ciasta

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]