Koszyczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą to stosunkowo szybka w przygotowaniu przekąska. Plusem jest to, że smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdzą się jako przekąska na imprezę 🙂
Więcej imprezowych przekąsek znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na 12 sztuk
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego (nie rozdrobniony) lub świeżego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml śmietanki 30%
- 50 g sera feta
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, odrobina cukru
- oliwa do smażenia
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na odrobinie oliwy.
Kurczaka również pokroić w drobną kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka i dodać do cebuli. Smażyć przez parę minut aż kurczak zacznie się lekko rumienić.
Dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać odrobinę soli (nie za dużo), szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz według uznania, 2 łyżeczki cukru oraz czosnek granulowany. Zalać śmietanką i dusić pod przykryciem aż odparuje cały płyn.
Ciasto francuskie pokroić na 12 równych kwadratów. Foremki do babeczek wysmarować lekko masłem. Układać każdy kwadrat ciasta do foremki, tworząc „koszyczek”. Nakładać po 1-2 łyżki farszu szpinakowego.
Na wierzchu pokruszyć ser feta.
Piec w temperaturze 210 stopni przez 20 minut, następnie zmienić na termoobieg i piec w temperaturze 160 stopni przez kolejne 10 minut. Jeśli ktoś nie ma funkcji termoobieg, to zmniejszyć na ostatnie 10 minut pieczenia temperaturę do 200 stopni.
Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać 5 minut przed wyciąganiem koszyczków z foremek. Najlepiej podważyć sobie je widelcem lub nożem z każdej strony, żeby odeszły od ścianek i się nie pokruszyły 🙂
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!