Kotlety mielone z frytkownicy beztłuszczowej
Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne i chrupiące kotlety mielone z frytkownicy beztłuszczowej. To świetna alternatywa dla tradycyjnego smażenia, która pozwoli nam cieszyć się ulubionym daniem z mniejszą ilością tłuszczu. Dzięki wykorzystaniu frytkownicy beztłuszczowej, uzyskamy równie soczyste i smaczne kotlety, ale bez nadmiernego obciążenia naszej diety.
Ten szybki przepis pozwala nam przygotować kotlety z różnych mięs, kurczaka, indyka czy wieprzowiny (z mięsa drobiowego kotlety mogą wyjść trochę bardziej suche, warto dodać trochę więcej oleju lub oliwy). Dodatkowo, możemy urozmaicić smak, stosując różne przyprawy, zioła i dodatki. Dzięki temu każdy może dostosować przepis do swoich preferencji i gustów.
Najlepsze w smażeniu we frytkownicy jest brak smrodu po smażeniu, czego szczerze nienawidzę 🙂 Kotlety smakują naprawdę bardzo bardzo podobnie do tych smażonych na głębokim tłuszczu!
Przygotujcie frytownicę, a ja opowiem Wam, jak krok po kroku przyrządzić te pyszne kotlety.
Zapraszam po inne przepisy z frytkownicy beztłuszczowej tutaj 🙂
Składniki na 12 sztuk (smażone na dwie tury)
- 800 g mięsa mielonego, np. z szynki albo łopatki
- 1 cebula
- 6 łyżek bułki tartej
- 2-3 łyżki oleju
- 2 jajka
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju. Wymieszać z mięsem, jajkami, bułką tartą i olejem.
- Doprawić 1 płaską łyżeczką soli i 1 płaską łyżeczką pieprzu.
- Z mięsa formować kotlety i układać w koszyku frytkownicy.
- Smażyć 20 minut w 180 stopniach.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!