Kotlety siekane z kurczaka z warzywami
Te kotlety siekane z kurczaka z warzywami są przepyszne. Podsmażam je z dwóch stron na patelni, a następnie przekładam do frytkownicy beztłuszczowej, natomiast można smażyć je do końca tradycyjnie na patelni. Są przepyszne. Smakują idealnie z różnymi dodatkami, np. z ziemniakami, fasolką szparagową, mizerią itp.
Inne przepisy na obiady znajdziecie tutaj.


Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 papryka
- 1 cebula
- 5-6 pieczarek
- 50 g sera tartego
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki majonezu
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
Przygotowanie
- Kurczaka pokroić w kostkę, a następnie posiekać nożem na jeszcze drobniejsze kawałki.
- Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę drobno poszatkować.
- Pieczarki pokroić w kostkę.
- Kurczaka wymieszać z 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczką słodkiej papryki i 1 łyżeczką czosnku granulowanego. Dodać majonez i musztardę.
- Cebulę zeszklić na odrobinie oleju lub oliwy. Dodać paprykę i smażyć kilka minut. Dodać pieczarki i również smażyć przez kilka minut.
- Warzywa wymieszać z kurczakiem.
- Dodać jajka i mąkę i całość zamieszać.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub oliwy.
- Nakładać łyżką porcje mięsa z warzywami i smażyć na złoty kolor z każdej strony.
- Po krótkim obsmażeniu z każdej strony można przełożyć kotlety do frytkownicy beztłuszczowej i smażyć 5 minut w 180 stopniach, lub smażyć dalej na patelni.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!