Krem z ciastek korzennych speculoos to pyszny dodatek do ciast, deserów, gofrów, naleśników i innych wyrobów. Taki gotowy ze sklepu często jest drogi i zawiera wiele sztucznych i zbędnych składników. Możemy go śmiało wykonać samemu w domu, ponieważ zajmuje to naprawdę mało czasu.
Idą święta więc wypróbujcie przepis i użyjcie go do Waszych świątecznych wypieków 🙂 Przepis pochodzi z Cookido, więc posiadacze Thermomixa mają ułatwione zadanie. Dla tych co nie mają – instrukcje poniżej 🙂
Inne świąteczne przepisy znajdziecie tutaj 🙂
Krem można wykorzystać np. do tego tortu bezowego 🙂
Składniki na duży słoik 500 ml
- 300 g ciastek korzennych speculoos
- 150 g mleka
- 30 g miodu
- 100 g masła
- 30 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze i zmielić na pył.
Wrzucić je do rondla razem z miodem, masłem, mlekiem i cynamonem. Podgrzewać na małym ogniu przez ok 10 min, cały czas mieszając.
Krem przełożyć ponownie do malaksera i zmiksować na jednolitą masę.
Przełożyć do czystego słoika, przechowywać w lodówce.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!