Kremowa soczewica z pieczarkami może być dodatkiem do obiadu lub obiadem sama w sobie. Soczewicę najpierw się moczy, następnie podsmaża z cebulką i czosnkiem oraz pieczarkami, po czym gotuje w bulionie przez niedługi czas, żeby zmiękła. Dodając śmietankę tworzy się pyszny, kremowy sos.
Dzisiaj zrobiłam ją w połączeniu ze zwykłym puree z ziemniaków, jednak doskonale nadaje się też jako przystawka do mięsa.
Inne propozycje wegetariańskie znajdziecie tutaj 🙂

Składniki na 4-5 porcji
- 250 g soczewicy zielonej lub brązowej
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 100 ml białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 800 ml bulionu
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- Pieprz, sól
Przygotowanie
- Suchą soczewicę opłukać i namoczyć na 15 minut w letniej wodzie.
- Na średnim ogniu podsmażyć na niewielkiej ilości oleju lub masła klarowanego posiekaną cebulę i czosnek oraz odsączoną soczewicę przez 2-3 minuty.
- Dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać sos sojowy, ocet balsamiczny wino i bulion (zachować odrobinę, aby zagęścić sos później). Doprawić pieprzem. Dodać łyżkę płynnej śmietanky.
- Gotować przez 20-25 minut na średnim ogniu (przykryte do połowy), co jakiś czas mieszając.
- Pod koniec gotowania rozpuścić skrobię ziemniaczaną w pozostałym bulionie i dodać do soczewicy, dobrze wymieszać.
- Dodać resztę śmietanki, aby uzyskać dodatkową kremową konsystencję i chwilę pogotować pod przykryciem. Sprawdzić czy soczewica już jest miękka, jeśli tak, to można zdjąć z ognia.
- Podawać z puree ziemniaczanym lub dowolnymi dodatkami.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!