Krokiety z kapustą i grzybami
To tradycyjne danie podawane zazwyczaj w trakcie Świąt. Ja jednak bardzo lubię takie krokiety nawet w ciągu roku. Farsz z tego przepisu jest przepyszny i bardzo aromatyczny i zawsze smakuje wszystkim.
Polecam też wersję z mięsem i kapustą tutaj lub z samym mięsem tutaj 🙂
Składniki na ok 16 sztuk
Farsz
- 1 kg kapusty kiszonej
- 4 marchewki
- 100 g suszonych grzybów
- 2 duże cebule lub 3 średnie
- 4 łyżki oleju
- 100 g masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki cukru
Naleśniki
- 400 g mąki
- 200 ml mleka
- 400 ml gazowanej wody
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo
- bułka tarta
- 2-3 jajka
- olej do smażenia
Przygotowanie
Grzyby umieścić w sitku i dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Przełożyć do miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić, wodę z moczenia zachować.
Kapustę lekko przepłukać pod zimną wodą i dokładnie odsączyć, dociskając rękę. Przełożyć do dużego garnka i zalać wodą z moczenia grzybów. Jeśli woda nie pokrywa całej kapusty to dolać zwykłej, zimnej wody. Wrzucić namoczone grzyby, obrane marchewki i pietruszkę. Gotować pod przykryciem przez około 30 minut. Zawartość garnka przecedzić przez durszlak. Przełożyć do miski i dodać masło, sól, pieprz i cukier. Dokładnie wymieszać.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać do kapusty.
Kapustę zmielić w maszynce do mielenia.
Przygotować ciasto na naleśniki miksując dokładnie wszystkie składniki. Nalewać po 2 chochle ciasta na lekko natłuszczoną patelnię i smażyć naleśniki z dwóch stron.
Na usmażone naleśniki nakładać po 1-2 łyżek farszu. Zawinąć dolny brzeg ciasta na farsz. To samo zrobić z bokami. Następnie zwinąć naleśnik dwukrotnie przed siebie, zawijając pozostałe ciasto pod spód.
Zwinięte naleśniki zamoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tarte. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złotobrązowy kolor.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!