Krokiety z mięsem i kapustą to super połączenie, które odkryłam stosunkowo niedawno, ponieważ u mnie w domu zawsze jadło się albo krokiety z mięsem, albo typowo postne z kapustą i grzybami na święta.
Taka wersja jest jednak super w ciągu zwykłego tygodnia. Mięsna wersja jest bardziej sycąca, ale jednocześnie kapusta z grzybami dodaje super aromatu do farszu.
Polecam też wersję z samą kapustą tutaj lub z samym mięsem tutaj 🙂
Składniki na ok 16 sztuk
Farsz
- 500 g kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- 1,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
- 1 udziec z indyka lub 2 ćwiartki z kurczaka
- 4 duże cebule
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małego korzenia selera
- 1 kajzerka
- 2 łyżki oleju
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Naleśniki
- 400 g mąki
- 200 ml mleka
- 400 ml gazowanej wody
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo
- bułka tarta
- 2-3 jajka
- olej do smażenia
Przygotowanie
Grzyby umieścić w sitku i dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Przełożyć do miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić, wodę z moczenia zachować.
Mięso wieprzowe pokroić w mniejsze kawałki. Razem z mięsem drobiową umieścić w dużym garnku. Dodać obraną marchew, pietruszkę i seler i 2 cebule. Dodać 1 łyżeczkę soli, 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotować do miękkości na małym ogniu około 1,5 godziny.
Odcedzić mięso i warzywa, zostawić trochę wywaru i zalać nim kajzerkę.
Kapustę lekko przepłukać pod zimną wodą i dokładnie odsączyć, dociskając rękę. Przełożyć do dużego garnka i zalać wodą z moczenia grzybów. Jeśli woda nie pokrywa całej kapusty to dolać zwykłej, zimnej wody. Wrzucić namoczone grzyby. Gotować pod przykryciem przez około 30 minut. Zawartość garnka przecedzić przez durszlak. Przełożyć do miski i dodać sól, pieprz i cukier. Dokładnie wymieszać.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać do kapusty.
Kapustę, mięso i warzywa zmielić w maszynce do mielenia. Wymieszać w dużej misce i dodać namoczoną, odciśniętą z wywaru kajzerkę. Doprawić 1-2 łyżeczkami soli i 1 łyżeczką pieprzu. Spróbować czy wystarczająco.
Przygotować ciasto na naleśniki miksując dokładnie wszystkie składniki. Nalewać po 2 chochle ciasta na lekko natłuszczoną patelnię i smażyć naleśniki z dwóch stron.
Na usmażone naleśniki nakładać po 1-2 łyżek farszu. Zawinąć dolny brzeg ciasta na farsz. To samo zrobić z bokami. Następnie zwinąć naleśnik dwukrotnie przed siebie, zawijając pozostałe ciasto pod spód.
Zwinięte naleśniki zamoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tarte. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złotobrązowy kolor.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!