Pyszny przepis na krokiety z mięsem. Farsz jest bardzo delikatny i aromatyczny. Można oczywiście użyć też mięsa wołowego, ale ja jakoś wolę wieprzowinę z dodatkiem drobiu 🙂
Ostatnią sobotę pół dnia robiłam krokiety… trzy rodzaje 😀
Polecam też wersję z samą kapustą tutaj lub z mięsem i kapustą tutaj
Składniki na ok 16 sztuk
Farsz
- 1,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
- 1 udziec z indyka lub 2 ćwiartki z kurczaka
- 4 duże cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małego korzenia selera
- 1 kajzerka
- masło do smażenia
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Naleśniki
- 400 g mąki
- 200 ml mleka
- 400 ml gazowanej wody
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo
- bułka tarta
- 2-3 jajka
- olej do smażenia
Przygotowanie
Mięso wieprzowe pokroić w mniejsze kawałki. Razem z mięsem drobiową umieścić w dużym garnku. Dodać obraną marchew, pietruszkę i seler i 2 cebule. Dodać 1 łyżeczkę soli, 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotować do miękkości na małym ogniu około 1,5 godziny.
Odcedzić mięso i warzywa, zostawić trochę wywaru i zalać nim kajzerkę.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać do mięsa.
Mięso i warzywa zmielić w maszynce do mielenia. Wymieszać w dużej misce i dodać namoczoną, odciśniętą z wywaru kajzerkę. Doprawić 1-2 łyżeczkami soli i 1 łyżeczką pieprzu. Spróbować czy wystarczająco.
Przygotować ciasto na naleśniki miksując dokładnie wszystkie składniki. Nalewać po 2 chochle ciasta na lekko natłuszczoną patelnię i smażyć naleśniki z dwóch stron.
Na usmażone naleśniki nakładać po 1-2 łyżek farszu. Zawinąć dolny brzeg ciasta na farsz. To samo zrobić z bokami. Następnie zwinąć naleśnik dwukrotnie przed siebie, zawijając pozostałe ciasto pod spód.
Zwinięte naleśniki zamoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tarte. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złotobrązowy kolor.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!