Krokiety z mięsem
Okazje Dania główne Przekąski Przekąski słone

Krokiety z mięsem

()

Pyszny przepis na krokiety z mięsem. Farsz jest bardzo delikatny i aromatyczny. Można oczywiście użyć też mięsa wołowego, ale ja jakoś wolę wieprzowinę z dodatkiem drobiu 🙂

Ostatnią sobotę pół dnia robiłam krokiety… trzy rodzaje 😀

Polecam też wersję z samą kapustą tutaj lub z mięsem i kapustą tutaj 

Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem

Składniki na ok 16 sztuk

Farsz

  • 1,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 1 udziec z indyka lub 2 ćwiartki z kurczaka
  • 4 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego korzenia selera
  • 1 kajzerka
  • masło do smażenia
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Naleśniki

  • 400 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 400 ml gazowanej wody
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Dodatkowo

  • bułka tarta
  • 2-3 jajka
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Mięso wieprzowe pokroić w mniejsze kawałki. Razem z mięsem drobiową umieścić w dużym garnku. Dodać obraną marchew, pietruszkę i seler i 2 cebule. Dodać 1 łyżeczkę soli, 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotować do miękkości na małym ogniu około 1,5 godziny.

Odcedzić mięso i warzywa, zostawić trochę wywaru i zalać nim kajzerkę.

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać do mięsa.

Mięso i warzywa zmielić w maszynce do mielenia. Wymieszać w dużej misce i dodać namoczoną, odciśniętą z wywaru kajzerkę. Doprawić 1-2 łyżeczkami soli i 1 łyżeczką pieprzu. Spróbować czy wystarczająco.

Przygotować ciasto na naleśniki miksując dokładnie wszystkie składniki. Nalewać po 2 chochle ciasta na lekko natłuszczoną patelnię i smażyć naleśniki z dwóch stron.

Na usmażone naleśniki nakładać po 1-2 łyżek farszu. Zawinąć dolny brzeg ciasta na farsz. To samo zrobić z bokami. Następnie zwinąć naleśnik dwukrotnie przed siebie, zawijając pozostałe ciasto pod spód.

Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem

Zwinięte naleśniki zamoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tarte. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złotobrązowy kolor.

Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *