Krówka jabłkowa bez pieczenia to pyszne ciasto na bazie herbatników, namoczonych w mleku, przełożonych warstwą krówki oraz prażonych jabłek. Na wierzch wyłożony jest krem na bazie mascarpone i śmietanki, który posypałam pokruszonymi herbatnikami, które zostały mi akurat w paczce.
Nie korzystałam z żadnego przepisu. Jabłka zrobiłam klasycznie, tak jak zawsze robię do jabłecznika. Nie lubię, gdy są zbyt słodkie, dlatego dodałam jedynie dwie łyżki cukru pudru oraz budyń waniliowy do zagęszczenia masy jabłkowej.
Dzięki temu, że jabłka nie są słodkie to fajnie się równoważą ze słodką krówką. Sam krem waniliowy, który zrobiłam na wierzch też nie jest mocno słodki. Jest to oczywiście kwestia indywidualna i cukru można dać więcej, choć wtedy ciasto może być zbyt mdłe.
Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, żeby wszystko zdążyło się „przegryźć” a herbatniki dobrze zmięknąć.
Inne ciasto bez pieczenia, które gorąco polecam znajdziecie tutaj 🙂
Składniki
Prażone jabłka
- 1,5 kg obranych i pokrojonych w ćwiartki jabłek (troszkę ponad 2kg przed obraniem)
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 100 ml wody + 400 ml wody + 3 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Krem waniliowy
- 250 g mascarpone
- 330 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 cukru waniliowe
Dodatkowo
- 400 g herbatników
- 1 puszka masy krówkowej
- ok 500 ml mleka do namoczenia herbatników
Przygotowanie
Prażone jabłka
Obrane i pokrojone jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnić w malakserze. Przełożyć do dużego garnka, dodać 100 ml wody i gotować na małym ogniu przez około 30 min, dość często mieszając. Budynie rozpuścić w 400 ml wody i dokładnie wymieszać. Dodać do uprażonych jabłek. Wlać również sok z cytryny. Cukier puder rozpuścić w 2-3 łyżkach wrzątku. Dodać do jabłek i prażyć przez około 2 minuty, dość często mieszając.
Wykończenie
Herbatniki namaczać w mleku i układać na prostokątnej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia (42×29 cm). Na pierwszą warstwę herbatników wyłożyć 1/3 masy krówkowej (przed wyłożeniem wkładam puszkę na parę minut do wrzątku, wtedy łatwiej się rozprowadza). Na masę krówkową wyłożyć 1/3 prażonych, jeszcze ciepłych jabłek i wyrównać. Na to ułożyć kolejną warstwę namoczonych w mleku herbatników, na to znowu krówka i prażone jabłka. Czynność powtórzyć trzeci raz, kończąc na warstwie namoczonych herbatników. Ostudzić, a następnie schłodzić.
Krem waniliowy
Gdy ciasto jest już schłodzone należy przygotować krem. Zimny serek mascarpone i śmietankę oraz cukier puder i cukier waniliowy umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Wyłożyć na schłodzone ciasto i rozprowadzić. Posypać pokruszonymi herbatnikami, które zostały nam z układania warstw.
Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!