Kruche ciasteczka maślane
Pyszne ciasteczka maślane, które są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Mielone migdały dodatkowo dodają im delikatności. Ciasteczka rozpływają się w ustach. Smakują najlepiej, gdy są lekko przypieczone, dlatego powinniśmy poczekać, aż zaczną robić się w piekarniku lekko rumiane.
Zapraszam po inne przepisy na inne ciasteczka tutaj 🙂


Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 60 g cukru pudru
- 30 g zmielonych migdałów
- 1 szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciastka dokładnie zagnieść lub wyrobić w robocie. Zrobić kulkę, zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie rozwałkować ciasto, najlepiej na arkuszu papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu.
- Wycinać dowolne kształty. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 10 minut w 180 stopniach.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!