Pyszne kruche ciasteczka maślane, które są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Mielone migdały dodatkowo dodają im delikatności. Ciasteczka rozpływają się w ustach. Smakują najlepiej, gdy są lekko przypieczone, dlatego powinniśmy poczekać, aż zaczną robić się w piekarniku lekko rumiane.
Zapraszam po inne przepisy na inne ciasteczka tutaj 🙂
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 60 g cukru pudru
- 30 g zmielonych migdałów
- 1 szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciastka dokładnie zagnieść lub wyrobić w robocie. Zrobić kulkę, zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozwałkować ciasto, najlepiej na arkuszu papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu.
Wycinać dowolne kształty. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 10 minut w 180 stopniach.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!