Kruche ciastka maślane
Te kruche ciastka maślane są przepyszne. Można przed upieczeniem posypać je cukrem, dla dodatkowego podkręcenia smaku, jednak nawet bez tego smakują wybornie, szczególnie, jeśli są mocniej przypieczone (jeśli ktoś lubi, tak jak ja :)). Dodatek mielonych migdałów tylko uwydatnia smak ciastek. Aż ciężko się powstrzymać, żeby nie zjeść od razu wszystkich na raz! Ciastka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się idealnie jako ciasteczka świąteczne, wtedy możemy wybrać bardziej świąteczne motywy foremek. Nadadzą się jednak o każdej porze roku, do kawy czy herbaty, na różne okazje. Zapraszam też po inne przepisy na ciasteczka tutaj.
Składniki na ok 100 sztuk w zależności od wielkości foremek
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 250 g zimnego masła
- 150 g mielonych migdałów, najlepiej prażone, blanszowane
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo
- 3 żółtka + 2 łyżki wody do posmarowania
- opcjonalnie cukier do posypania
Przygotowanie
- Wszystkie składniki zagnieść lub wyrobić w malakserze, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkować na grubość 4mm, można delikatnie podsypywać mąką pod spodem i na wierzchu. Bardzo polecam do robienia ciastek silikonowe maty, które kładziemy na blacie. Ułatwiają sprzątanie, bo nie mamy całego blatu w mące, a dodatkowo zmniejszają przyklejanie się ciasta do podłoża. Można też śmiało podważać sobie ciasto nożem bez obawy o nasze blaty 🙂
- Wykrawać kształty ulubionymi foremkami.
- Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować roztrzepanym żółtkiem, wymieszanym z wodą.
- Kto chce może posypać ciastka dodatkowo cukrem.
- Piec 12-14 minut w 180 stopniach (góra/dół). Ja piekłam 14 minut, bo mam słabość do ciastek mocno przypieczonych 🙂
- Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!