Kruche ciasto z kremem budyniowym i kruszonką to idealna propozycja na ciasto do kawy. Samo ciasto jest idealnie kruche. Krem budyniowy jest bardzo delikatny, dodatek jajka sprawia, że nie ma swojej klasycznej konsystencji.
Inne kruche ciasta znajdziecie tutaj 🙂
Składniki
Nadzienie:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 600 ml mleka
- 125 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
Ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 70 g cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 120 g masła zimnego
- 1 jajko
Kruszonka:
- 300 g mąki
- 200 g masła (zimnego)
- 100 g drobnego cukru
Przygotowanie
Nadzienie:
- Budyń waniliowy wymieszać z 100 mililitrami mleka do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawić na chwilę.
- Pozostałe 500 mililitrów mleka wlać do rondla z cukrem i solą i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
- Jak tylko zawartość rondla się zagotuje, dodać wymieszane mleko z budyniem i ciągle mieszając, ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez minutę, a następnie zdjąć rondel z kuchenki i natychmiast wbić jajko. Polecam przed dodaniem jajka przelać budyń do miski miksera i miksując wbić jajko.
- Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Ciasto kruche:
- Wszystkie składniki szybko zagnieść lub wyrobić w robocie.
- Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy, tworząc 2-3 cm brzeg.
- Ciasto włożyć na 2 godziny do lodówki.
Kruszonka:
- Kruszonkę przygotować przed samym pieczeniem.
- Wszystkie składniki na kruszonkę szybko zagnieść lub wyrobić w robocie.
Wykończenie:
- Rozgrzać piekarnik do 180°C góra/dół.
- Kruche ciasto wyjąć z lodówki.
- Budyń przemieszać trzepaczką. Rozprowadzić go na spodzie.
- Pokruszyć na niego kruszonkę.
- Ciasto piec 45-50 minut.
- Kruche ciasto z kremem budyniowym i kruszonką ciasto można posypać cukrem pudrem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!