Nadszedł sezon na rabarbar. Najchętniej daję go do ciast drożdżowych. Dzisiaj jednak powstało kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 🙂 Samo ciasto jest słodkie, jednak kwaśny rabarbar daje idealną równowagę. Beza pod kruszonką nie jest do końca prawdziwą chrupiącą bezą, a bardziej delikatną pianką, która dodaje całości fajnego smaku.
Poza tym można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i z soku, który otrzymamy podczas smażenia rabarbaru będzie pyszny kompt 🙂 Wystarczy dolać do niego wody i gotowe 🙂
Składniki
Spód:
- 200 g truskawek
- 360 g mąki pszennej
- 140 g cukru pudru
- 140 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka o temperaturze pokojowej
- szczypta soli
Kruszonka:
- 70 g masła
- 70 g cukru
- 130 g mąki
Dodatkowo:
- 1 kg rabarbaru
- ok. 120 g cukru
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i solą. Dodać przesiany cukier puder, masło i żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto. Włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Rabarbar:
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Wrzucić na patelnię, posypać cukrem i smażyć ok. 3 minuty. Sok można odlać i wymieszać z wodą, co da pyszny kompot Rabarbar odsączyć na durszlaku z pozostałego soku.
- Ciasto rozwałkować na papierze w prostokątnej formie.
- Wyłożyć odsączony rabarbar.
- Białka ubić z cukrem na sztywno. Wyłożyć na rabarbar.
Kruszonka:
- Rozpuścić masło i wymieszać z mąką i cukrem.
- Posypać ciasto.
- Piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką można posypać po ostudzeniu cukrem pudrem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Najlepsze kruche z rabarbarem jakie jadłam😊 bezę zrobiłam z 3 białek i 150g cukru. Rodzina zachwycona a ja w końcu wiem jak się pozbyć zapasu rabarbaru z zamrażarki😀 a i kruszonka MEGA! Byłam sceptyczna co do rozpuszczania masła ale warto było zaufać Twojemu przepisowi! 👍🏼😊
Bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało 🙂 i zapraszam ponownie!