Rewelacyjne kruche ciasto z wiśniami i kruszonką. Ciasto jest delikatne, a nadzienie wiśniowe idealnie łączy się z kruchym spodem i kruszonką. Ciasto sprawdzi się na każdą okazję.
Zapraszam po inne przepisy na ciasta z owocami tutaj 🙂
Składniki na tortownicę 24 cm
Kruche ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie wiśniowe
- ok. 400 g drylowanych wiśni ze słoika (+ sok z wiśni)
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta cynamonu
Kruszonka
- 200 g mąki pszennej
- 115 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
Ciasto
Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w misce i szybko zagnieść ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Jeśli ciasto jest zbyt suche, stopniowo dodawaj zimnej wody. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować niczym boków. Ciasto wyłóż do tortownicy, spód oraz brzeg foremki, do 3/4 wysokości tortownicy. Nakłuj spód widelcem. Ciasto schowaj do zamrażarki na 1h. Po tym czasie podpiecz ciasto przez 10 minut w 200 stopniach (góra/dół).
Nadzienie
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Odsącz wiśnie i odstaw na bok sok. Uzupełnij go wodą, by łącznie mieć 500 ml płynu. Wlej ⅔ soku z wiśni do garnka i wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą cynamonu i doprowadź do wrzenia. Pozostały sok wymieszaj ze skrobią na gładką masę, a następnie dodaj do rondla cienkim strumieniem, cały czas mieszając. Gotuj kisiel wiśniowy na wolnym ogniu przez około 1-2 minuty, cały czas mieszając. Powinien znacznie zgęstnieć.
Zdejmij rondel z ognia, dodaj wiśnie i wymieszaj. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
Kruszonka
Włóż masło do rondla i roztop je. W międzyczasie wymieszaj w misce mąkę z cukrem, cynamonem i solą. Dodaj masło i zagnieć na kruszonkę.
Wykończenie
Na podpieczone ciasto wylej nadzienie wiśniowe i wygładź je.
Następnie równomiernie rozłóż na nim kruszonkę. Piecz na dolnej półce przez około 35 minut w 200 stopniach (góra/dół). Kruszonka powinna być złocista i chrupiąca.
Wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy.
Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!