Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
To adaptacja lubianej przez wiele osób wersji z malinami 🙂 Śliwki przed upieczeniem obrabiam trochę i podprażam na patelni, żeby się rozpadły. Wersja ze śliwkami jest równie pyszna co ta z malinami!
Zapraszam po inne przepisy na ciasta z owocami tutaj 🙂


Składniki na formę 40x35cm
Ciasto
- 250 g masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
Budyniowa pianka
- 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
- 0,5 szklanki oleju
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo
- 1 kg śliwek dojrzałych śliwek węgierek, bez pestek
- Opcjonalnie: 1/2 szklanki cukru, jeśli śliwki są bardzo kwaśne
Przygotowanie
Śliwki
- Śliwki umyć i przekroić na pół, wyrzucić pestki.
- Śliwki umieścić w dużym garnku i smażyć na średnim ogniu, aż połowa śliwek zacznie się rozpadać. Dodać cukier, jeśli chcemy, by śliwki były słodsze. Przemieszać co jakiś czas.
- Ostudzić.
Ciasto
- Wszystkie składniki zagnieść lub wyrobić w malakserze.
- Ciasto podzielić na dwie części, w proporcji 60/40.
- Obie kulki ciasta zawinać folią i włożyć do zamrażarki na 1-2 godziny.
- Dużą część ciasta wyciągnąć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko przyklepać.
- Piec 20 minut w 190 stopniach. Ostudzić.
Budyniowa pianka
- Białka ubić na sztywno.
- Dodać cukier i cukier waniliowy, a następnie budynie w proszku i zmiksować.
- Wlewać olej cienkim strumieniem.
Wykończenie
- Na ostudzony spód rozprowadzić równomiernie śliwki.
- Na owoce wyłożyć budyniową piankę i rozprowadzić po całości.
- Na wierzch zetrzeć mniejszy kawałek ciasta.
- Piec 30 minut w 190 stopniach.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Pyszne kruche ciasto 😉