Smaczne i ekspresowe kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką. Sprawdzi się idealnie do weekendowej kawki. Ciasto ma lekko korzenną nutą, dzięki dodatkowi cynamonu i gałki muszkatołowej.
Zapraszam też po przepisy na ciasta znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na foremkę 25x35cm
Ciasto
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 220 g zimnego masła
- 1 duże jajko
Dodatkowo
- ok. 25 śliwek węgierek
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni a foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Przygotuj śliwki, krojąc każdą na pół, a następnie każdą połówkę na 4 plasterki.
- W dużej lub średniej misce, przygotuj mieszankę kruszonki, ucierając razem brązowy cukier, biały cukier, proszek do pieczenia, mąkę i przyprawy z zimnym masłem i jajkiem. Najlepiej zrobić to w malakserze. 3/4 ciasta wyłożyć na spód foremki i wyrównać, a następnie nakłuć widelcem. Schłodzić 30 minut w lodówce.
- Spód podpiec 15 minut.
- Następnie ułóż śliwki ciasno na spodzie, skórką do dołu. Na koniec rozsyp pozostałe 1/4 mieszanki kruszonki na wierzchu plastrów śliwek, nie dociskając ich.
- Ciasto piec ok. 35 minut.
- Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!