Kurczak curry wyszedł rewelacyjny. Początkowo chciałam zrobić coś w stylu meksykańskim. Później powstał pomysł na curry z kurczakiem. Wersja mniej ostra, dla tych, którzy nie lubią pożaru w buzi, tak jak ja 😀 Oczywiście jeśli ktoś lubi ostre jedzonko to można sobie je odpowiednio doprawić 😉 Mleczko kokosowe dodaje całości idealnego smaku 🙂 Wyszło pyszne 🙂
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 165 ml mleczka kokosowego
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 miękki pomidor
- imbir świeży
- 2 zielone papryczki chilli
- kurkuma, kolendra, chilli w proszku, sól
PRZYGOTOWANIE
- Kurczaka umyć i osuszyć. Przecisnąć jeden ząbek czosnku, wymieszać z jedną łyżeczką drobno posiekanego imbiru, 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki zielonej i 1/4 łyżeczki soli. Natrzeć kurczaka, przykryć i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Kurczaka wyjąć z lodówki i piec w żaroodpornym naczyniu, polanym oliwą, pod przykryciem ok. 30 minut w 180 stopniach.
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę drobno posiekanego imbiru i pozostałe papryczki zielone, drobno posiekane. Smażyć przez chwilę.
- Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół, dodać do rondla i zalać odrobiną wody. Dodać szczyptę kolendry, ok. 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę kurkumy i 1/4 łyżeczki chilli w proszku. Dusić 5-10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
- Wlać mleczko kokosowe i zagotować.
- Wyjąć kurczaka z piekarnika i wrzucić piersi do rondla. Dusić wszystko razem parę minut pod przykryciem.
- Podawać z ryżem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!