Kurczak curry z papryką i tahini to kolejna propozycja na ekspresowy obiad. Można go podawać z dowolnymi dodatkami, choć najlepiej smakuje z ryżem.
Zapraszam też po przepisy na inne obiady tutaj 🙂


Składniki 3-4 porcje
- 2 piersi z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka tahini
- 200 ml śmietanki kremówki
- sól, pieprz, cukier, curry
Przygotowanie
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz curry. Podsmażyć na łyżce oleju na rumiany kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do miękkości.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć przez kilka minut. Wlać śmietankę, dodać 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę soli oraz pieprz wg uznania. Dodać 1 łyżkę tahini, całość dokładni wymieszać i chwilę gotować pod przykryciem (ok 5 minut).
Podawać z ryżem.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!