Kurczak tikka masala to danie z kuchni indyjskiej. Z założenia jest dosyć ostre, choć ja robię nieco łagodniejszą wersję, dodając trochę mniej chili, ale to już kwestia gustu. Spotykałam się też z dodatkiem mleka kokosowego. Ja w tym przepisie użyłam jogurtu naturalnego i śmietanki. Jogurt naturalny można też zastąpić greckim.
Danie najlepiej podawać z ryżem lub z chlebkami Naan. O tym jak je przygotować dowiecie się w kolejnym wpisie 🙂
Przepis znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na 3-4 porcje
- 500-600 g piersi z kurczaka
- 120 g jogurtu naturalnego
- 100 ml śmietanki 30%
- 4 ząbki czosnku
- 500 g przecieru pomidorowego (passaty)
- 1 duża lub 2 małe cebule
- świeży imbir (kawałek ok 1 cm)
- sól, kurkuma, garam masala, kumin mielony, papryka słodka, papryka chili
- 2 łyżki masła (najlepiej klarowane)
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z jogurtem. Dodać 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę przyprawy garam masala, 1 płaską łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę kuminu mielonego (kmin rzymski) oraz 1/2 łyżeczki chili (można dać całą). Dokładnie wymieszać i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie kurczaka podsmażyć na 1 łyżce masła ze wszystkich stron.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać przeciśnięty czosnek i imbir. Dodać podsmażonego kurczaka, passatę oraz śmietankę. Doprawić 1 łyżeczką papryki, 2 łyżeczkami cukru, 1/2 łyżeczki kuminu oraz wg uznania solą. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Podawać z ryżem lub chlebkami Naan.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!