Kurczak w serowej panierce pierś z kurczaka panierowana bułką tartą i parmezanem i usmażona we frytkownicy beztłuszczowej lub piekarniku. Osobiście przygotowałam go we frytkownicy i ten sposób polecam, ale jeśli ktoś nie posiada takiego urządzenia to piekarnik też się nada – efekt nie będzie identyczny, ale również bardzo dobry 🙂 Kurczak z frytkownicy wychodzi idealnie chrupiący na zewnątrz, a w środku soczysty!
Zapraszam po inne przepisy z frytkownicy beztłuszczowej tutaj 🙂
Składniki na 3-4 porcje
- 2 piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 100 g bułki tartej
- 50 g tartego parmezanu
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Bułkę tartą wymieszać z parmezanem.
- Piersi z kurczaka filetujemy, można je też podzielić na mniejsze kawałki. Posypać solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym.
- Każdy kawałek obtoczyć w mące, nadmiar strzepać. Następnie zamoczyć mięso w jajku. Mięso obtoczyć na koniec w panierce serowej i dokładnie docisnąć panierkę do kurczaka.
- Mięso spryskać delikatnie oliwą w spray’u lub jeśli nie mamy to skropić pędzelkiem.
- Smażyć we frytkownicy beztłuszczowej przez 15 minut w 180 stopniach lub piec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30-40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, aż kurczak będzie miał złoto-brązowy kolor.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!