Dania główne

Kurczak w sosie miodowym

()

Pyszny kurczak w sosie miodowym z dodatkiem fasolki szparagowej, w lekko w azjatyckim stylu, jednak bardzo uproszczony i bardzo szybki w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podany z ryżem. Bardzo polecam tę szybką potrawkę z kurczaka!

Zapraszam po inne przepisy na obiad tutaj 🙂

Kurczak w sosie miodowym

Kurczak w sosie miodowym

Składniki na 2 porcje

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200-300 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki chili

Przygotowanie

Kurczaka pokroić w 2 cm kawałki.

Miód, bulion, sos sojowy, skrobię i przyprawy wymieszać ze sobą. Kurczaka wrzucić na patelnię i zalać sosem. Wrzucić fasolkę i gotować pod przykryciem przez 15 minut, na małym ogniu, dość często mieszając. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, to można dolać trochę wody.

Podawać z ryżem.

Kurczak w sosie miodowym
Kurczak w sosie miodowym

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]