Pyszny kurczak w sosie miodowym z dodatkiem fasolki szparagowej, w lekko w azjatyckim stylu, jednak bardzo uproszczony i bardzo szybki w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podany z ryżem. Bardzo polecam tę szybką potrawkę z kurczaka!
Zapraszam po inne przepisy na obiad tutaj 🙂
Składniki na 2 porcje
- 2 piersi z kurczaka
- 200-300 g mrożonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki bulionu lub wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki chili
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w 2 cm kawałki.
Miód, bulion, sos sojowy, skrobię i przyprawy wymieszać ze sobą. Kurczaka wrzucić na patelnię i zalać sosem. Wrzucić fasolkę i gotować pod przykryciem przez 15 minut, na małym ogniu, dość często mieszając. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, to można dolać trochę wody.
Podawać z ryżem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!