Dania główne

Kurczak w sosie pieczarkowym

()

Kurczak w sosie pieczarkowym z mascarpone ma idealny kremowy sos, niezwykle aromatyczny. W dodatku jest błyskawiczny w przygotowaniu. Kurczak, który dusi się w sosie nabiera dzięki niemu smaku i jest bardzo soczysty. Obiad do przygotowania w mniej niż godzinę.

Inne mięsne obiady znajdziecie tutaj 🙂

Kurczak w sosie pieczarkowym
Kurczak w sosie pieczarkowym

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 250 g mascarpone
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz, curry, papryka słodka, przyprawa do kurczaka

PRZYGOTOWANIE

  1. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, curry, przyprawą do kurczaka i papryką. Można wlać łyżkę oliwy do miski z kurczakiem i całość dokładnie wymieszać. Lekko podsmażyć z obu stron na łyżeczce masła klarowanego. Położyć na ręczniku papierowym, żeby tłuszcz się odsączył.
  2. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać łyżeczkę cukru i zamieszać.
  3. Pieczarki pokroić i przesmażyć razem z cebulą.
  4. Dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać.
  5. Do sosu wrzucić usmażonego kurczaka i dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut.
  6. Podawać z ziemniakami, makaronem lub ryżem.

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]