Kurczak w sosie pieczarkowym z mascarpone ma idealny kremowy sos, niezwykle aromatyczny. W dodatku jest błyskawiczny w przygotowaniu. Kurczak, który dusi się w sosie nabiera dzięki niemu smaku i jest bardzo soczysty. Obiad do przygotowania w mniej niż godzinę.
Inne mięsne obiady znajdziecie tutaj 🙂
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 250 g mascarpone
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz, curry, papryka słodka, przyprawa do kurczaka
PRZYGOTOWANIE
- Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, curry, przyprawą do kurczaka i papryką. Można wlać łyżkę oliwy do miski z kurczakiem i całość dokładnie wymieszać. Lekko podsmażyć z obu stron na łyżeczce masła klarowanego. Położyć na ręczniku papierowym, żeby tłuszcz się odsączył.
- Cebulę pokroić i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać łyżeczkę cukru i zamieszać.
- Pieczarki pokroić i przesmażyć razem z cebulą.
- Dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać.
- Do sosu wrzucić usmażonego kurczaka i dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut.
- Podawać z ziemniakami, makaronem lub ryżem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!