Podzielę się z Wami moim dzisiejszym obiadem, który powstał standardowo na szybkości. A że miałam wielką ochotę na soczewicę to właśnie ona była jednym z głównych składników. Kurczak z czerwoną soczewicą i marchewką, pychotka.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 200 – 250 g czerwonej soczewicy
- 2-3 marchewki
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka słodka
PRZYGOTOWANIE
- Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Lekko przysmażyć.
- Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy. Zamieszać.
- Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i smażyć przez chwilę. Następnie zalać odrobiną (ok. 100 ml) wody, doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem.
- Gdy marchewka będzie w miarę miękka dodać kurczaka. Zamieszać i przykryć. Można zostawić na małym ogniu do dalszego duszenia.
- Soczewicę opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Uważać, żeby się nie rozgotowała.
- Soczewicę odsączyć i wrzucić do reszty składników. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!