Dania główne

Kurczak z czerwoną soczewicą i marchewką

()

Podzielę się z Wami moim dzisiejszym obiadem, który powstał standardowo na szybkości. A że miałam wielką ochotę na soczewicę to właśnie ona była jednym z głównych składników. Kurczak z czerwoną soczewicą i marchewką, pychotka.

Kurczak z czerwoną soczewicą i marchewką
Kurczak z czerwoną soczewicą i marchewką

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 – 250 g czerwonej soczewicy
  • 2-3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka słodka

PRZYGOTOWANIE

  • Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Lekko przysmażyć.
  • Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy. Zamieszać.
  • Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i smażyć przez chwilę. Następnie zalać odrobiną (ok. 100 ml) wody, doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem. 
  • Gdy marchewka będzie w miarę miękka dodać kurczaka. Zamieszać i przykryć. Można zostawić na małym ogniu do dalszego duszenia. 
  • Soczewicę opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Uważać, żeby się nie rozgotowała.
  • Soczewicę odsączyć i wrzucić do reszty składników. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. 

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]