Kurczak z warzywami stir-fry w sosie teriyaki to pikantna propozycja dla miłośników kuchni azjatyckiej. Danie można podawać zarówno z ryżem jak i dowolnym makaronem chińskim/ryżowym itp. Sos jest ostro-słodki, z mocno wyczuwalnym sosem sojowym 🙂
Stir-fry to nic innego jak szybkie podsmażanie, na dużej mocy przy ciągłym mieszaniu.
Alternatywnie zerknijcie na przepis na Pad Thai z kurczakiem 🙂

Składniki
Kurczak w miodowym sosie teriyaki
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 15 g korzenia imbiru, świeżego
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sosu sojowego
- 50 g białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 150 g bulionu warzywnego, płynnego
lub 150 g bulionu drobiowego, płynnego - 2 łyżki miodu
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki zimnej wody
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 łyżki oleju
Warzywa
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 200 g różyczek brokułu (1 mała główka)
Przygotowanie
Kurczaka pokroić na 2-3 cm kawałki. Posypać 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Podsmażyć z każdej stronie na odrobinie oleju. Odstawić.
Imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. Umieścić razem w rondlu. Dodać sos sojowy, bulion, wino i miód. Całość zagotować, po czym zmniejszyć na najmniejszy ogień i gotować pod przykryciem przez około 10 min. 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej wymieszać z 3 łyżkami wody. Dodać do sosu. Gotować kolejne 2-3 minuty. Sos przecedzić przez sitko do miski. Wymieszać z kurczakiem i odstawić do zamarynowania.
Marchew pokroić w cienkie paski. Pojedyncze różyczki brokuła wrzucić do gotującej się wody i ugotować al dente.
Warzywa wrzucić na rozgrzany olej. Dodać przeciśnięty czosnek i smażyć razem ok 5 minut na dyżym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać kurczaka z sosem i smażyć razem 3-4 minuty.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.


Inspiracja zaczerpnięta z Cookido
Ocen przepis!
[rate]
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
A co to ma wspólnego ze stir fry, że tak zapytam?
Stir-fry = krótkie smażenie