Ten szybki kurczak z warzywami w słodkim sosie chili to pyszny pomysł na błyskawiczny obiad w azjatyckim klimacie. Kurczak fajnie komponuje się z fasolką szparagową i papryką oraz słodko-ostrym sosem. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu a efekt jest naprawdę super smaczny 🙂
Zapraszam po inne przepisy na obiady tutaj 🙂
Składniki na 2-3 porcje
- 2 duże piersi z kurczaka
- 400 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml domowego, słodkiego sosu chili (korzystam z przepisu na słodko-ostry sos chili z Cookido na Thermomix, ale można też kupić gotowy sos, np. w Biedronce)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- czosnek granulowany, sól, pieprz, imbir mielony
- olej do smażenia
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić 1 łyżeczką granulowanego czosnku i 1 płaską łyżeczką soli. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać 3 łyżki skrobi ziemniaczanej i dokładnie obtoczyć każdy kawałek. Kurczaka smażyć na 2-3 łyżkach oleju przez 5-10 minut, dość często mieszając, aż zacznie się rumienić. Odłożyć na bok.
Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę oraz mrożoną fasolkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę imbiru i smażyć do miękkości, lecz nie za długo. Dodać mięso, sos chili i dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ryżem i prażonymi ziarnami sezamu.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!