Kurczak z warzywami z frytkownicy beztłuszczowej to bardzo szybki i zdrowy przepis z wykorzystaniem minimalnej ilości tłuszczu do smażenia. Dzięki smażeniu we frytkownicy beztłuszczowej mięso i warzywa są ładnie usmażone na zewnątrz, jednak nie tracą soczystości w środku. Od długiego czasu jestem fanką smażenia we frytkownicy beztłuszczowej i uczę się z każdym użyciem jej nowych możliwości. Jednocześnie pozostaję za każdym razem zaskoczona efektem 🙂
Jakiś czas temu pisałam już o tym, że testuję frytkownicę marki Cosori – mając porównanie z innym urządzeniem, z którego korzystałam do tej pory, będę mogła niebawem podzielić się z Wami obiektywną recenzją 🙂
Gdybyście chcieli jednak już poczytać o frytkownicy to możecie to zrobić na stronie www.cosori-polska.pl.
Zapraszam po inne przepisy z frytkownicy beztłuszczowej tutaj 🙂
Składniki na 2 porcje
Można podwoić lub potroić liczbę składników, jednak wówczas należy również odrobinę wydłużyć czas smażenia i w połowie przemieszać.
- 1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany, kumin, curry
Przygotowanie
- Cukinię przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Z papryki również usunąć nasiona.
- Kurczaka, paprykę i cukinię pokroić w paski. Całość umieścić w misce, dodać olej lub oliwę oraz przyprawy: 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzy, 1/2 łyżeczki kuminy, 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 2 łyżeczki czosnku granulowanego. Dokładnie wymieszać.
- Całość umieścić w koszyku frytkownicy. Smażyć przez 20 minut w 180 stopniach. Jeśli zwiększyliśmy ilość składników, wówczas należy smażyć całość odpowiednio dłużej, sprawdzając co jakiś czas, czy mięso już jest usmażone. Można również przemieszać szpatułką lub potrząsnąć koszykiem.
- Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ryż, kasza kuskus itp.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!