Kuskus z kurczakiem i warzywami to ekspresowe danie obiadowe. Sprawdza się idealnie do pudełka do pracy.
Użyłam kaszy kuskus perłowej, ale dobra będzie też kasza kuskus błyskawiczna – to jeszcze bardziej przyspieszy przygotowanie 🙂
PRO TIP – jak zostanie mi trochę to dodaję 1-2 łyżki majonezu, doprawiam odrobinę pieprzem i solą i mam pyszną sałatkę na następny dzień 🙂
Inne propozycje z kurczakiem znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na 3-4 porcje
- 2 piersi z kurczaka
- ok 10 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 pomidor
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml wytrawnego wina białego
- 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 szklanka kaszy kuskus perłowej (lub kuskus błyskawiczny)
- sól, pieprz, cukier, papryka słodka, czosnek granulowany
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić papryką słodką, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Usmażyć na odrobinie oliwy lub oleju.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do kurczaka. Smażyć razem aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i smażyć przez ok 3 minuty. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę pomidory suszone i pomidora świeżego oraz seler naciowy, pokrojony w kosteczkę. Smażyć również przez 2-3 minuty, cały czas mieszając.
Wlać wino i zamieszać, odczekać 1 minutę. Wlać bulion i gotować pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Kaszę ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Dodać do kurczaka z warzywami i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Kuskus idealnie pasuje do kurczaka 😉