Łatwa pavlova w formie tarty
Ta pavlova w formie tarty to alternatywa dla tradycyjnej wersji tego ciasta. Taka pavlova z mascarpone i owocami to pyszny pomysł na deser! Wykorzystałam do jej przygotowania foremkę do tarty z wyjmowanym dnem, choć sprawdzi się też zwykła. Jak to beza, ciasto jest bardzo słodkie, dlatego ważny jest dodatek kwaśnych owoców, dla zachowania równowagi. Przyda się też gorzka kawa 🙂
Zapraszam po inne przepisy na ciasta z kremem tutaj 🙂



Składniki na formę do tarty o średnicy 24 cm
Beza
- białka z 3 jajek
- 150 g cukru
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Krem
- 350 g serka mascarpone
- 400 g śmietanki kremówki 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wrzątku
Dodatkowo
- Owoce, najlepiej kwaśne – użyłam dużo porzeczek i malin oraz trochę truskawek i borówek
Przygotowanie
Beza
- Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać przez kolejne 5 minut. Dodać skrobię i zmiksować.
- Boki foremki na tartę wysmarować lekko masłem. Papier do pieczenia dociąć do kształtu formy, czyli trochę większe koło niż foremka. Umieścić w środku i dobrze docisnąć boki, żeby papier się przykleił.
- Ubite białka wyłożyć na papier do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie po bokach i spłaszczyć na środku. Powinno powstać wgłębienie jak w przypadku ciasta na klasyczną tartę.
- Bezę piec 60 minut w 140 stopniach (góra/dół). Ostudzić.



Krem
- Śmietankę, mascarpone i cukry miksujemy na wysokich obrotach, aż krem zacznie gęstnieć.
- Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku i ostudzić. Wlewać strumieniem do kremu, cały czas mieszając.
Wykończenie
- Bezę można posmarować kilkoma łyżkami kwaśnego dżemu, potem ułożyć owoce. Następnie równomiernie wyłożyć krem. Wierzch udekorować pozostałymi owocami.
- Bezę schłodzić w lodówce.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!