Dania główne Makarony

Lazania (lasagne)

()

Lazania – klasyka kuchni włoskiej. To pyszne płaty makaronu przełożone sosem bolońskim i beszamelem. Całość jest posypana serem i zapiekana w piekarniku z naczyniu żaroodpornym. Niestety nie pozwalam sobie na te danie zbyt często.. bo jest to istna bomba kaloryczna, ale czasami trzeba! 🙂

Inne obiady z makaronem znajdziecie tutaj 🙂

Lazania (lasagne)
lazania

Składniki

Sos Bolognese

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 250 ml bulionu (najlepiej wołowego, ale może być też drobiowy)
  • 250 ml białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

Sos Beszamelowy

  • 40 g masła
  • 500 g mleka
  • 40 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i pieprzu

Dodatkowo

  • ok 300 g płatów makaronu lasagne
  • 200 g startego sera (parmezan, gouda)

Przygotowanie

Sos Bolognese

  1. Mięso podsmażyć na 2 łyżkach oliwy.
  2. Dodać poszatkowaną cebulę i smażyć na małym ogniu aż zmięknie.
  3. Marchew zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w malakserze.
  4. Seler naciowy drobno pokroić w kostkę lub również rozdrobnić w malakserze (rekomenduję rozdrabnianie w malakserze).
  5. Marchew i seler dodać do mięsa i smażyć razem przez chwilę.
  6. Wlać wino i gotować przez około 3-4 minuty, po czym wlać gorący bulion, dodać koncentrat pomidorowy i passatę.
  7. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 2-3h, co jakiś czas mieszając.

Sos Beszamelowy

  1. Masło rozpuścić w rondlu.
  2. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
  3. Dodawać mleko, cały czas mieszając.
  4. Gotować tak długo aż powstanie gęsty, gładki sos.
  5. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Wykończenie

  1. Dół naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i 2-3 łyżkami sosu beszamelowego.
  2. Wyłożyć pierwszą warstwę płatów makaronu.
  3. Posmarować je sosem beszamelowym (na warstwę daję około 3-4 łyżki) a następnie sosem bolognese (u mnie były 3 warstwy, więc sos podzieliłam na trzy części).
  4. Ostatnią warstwę makaronu posmarować beszamelem i posypać startym serem.
  5. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.
  6. Po 20 minutach pieczenia naczynie można przykryć przykrywką lub folią.
Lazania (lasagne)
lazania
Lazania (lasagne)
Lasagne bolognese

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]