Klasyczne leczo, czyli leczo z kiełbasą i cukinią. Do tego obowiązkowo duża ilość cebuli i papryki oraz pomidory i odrobina boczku dla smaku. Przepis na leczo dopracowywałam wiele razy. Ten przepis to taki mój „idealny”, choć wiem, że każdy ma swoje sposoby i upodobania, jeśli chodzi o te danie 🙂
Inne przepisy na obiady tutaj 🙂
Składniki na duży garnek
- 600 g dobrej kiełbasy wędzonej
- 1 kg cukinii
- 3 duże papryki czerwone
- 3 cebule
- 100-150 g boczku
- 4 ząbki czosnku
- 1200 g pomidorów obranych ze skórki lub 3 puszki pomidorów krojonych
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pieprz, sól, cukier, pieprz ziołowy
- opcjonalnie: ekologiczna kostka rosołowa z dobrym składem
Przygotowanie
Boczek pokroić w kostkę. Kiełbasę w talarki. Cebulę drobno poszatkować.
Boczek wrzucić na rozgrzaną patelnię, odczekać chwilę, aż tłuszcz się wytopi. Dodać kiełbasę i smażyć przez 2 minuty. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać cebulę i smażyć na małym ogniu ok. 10-15 minut, cały czas mieszając, aż kiełbasa będzie lekko przysmażona, a cebula rumiana.
Z cukinii wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w większą kostkę. To samo zrobić z papryką. Warzywa umieścić w garnku.
Na patelnie z kiełbasą dodać pomidory obrane ze skórek i pokrojone w kostkę lub te z puszki. Smażyć około minutę i dodać do garnka z warzywami. Dodać koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cukru i odrobinę pieprzu oraz odrobinę pieprzu ziołowego. Opcjonalnie można dorzucić kostkę rosołową (polecam takie z dobrym składem, bez różnych sztuczności). Leczo zalać wodą (tak, żeby całość była zanurzona). Gotować na małym ogniu przez około 1h, aż papryka i cukinia zmiękną.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!