Lekka sałatka grillowa sprawdzi się idealnie jako dodatek do grillowanych potraw. Składa się jedynie z warzyw i delikatnego sosu winegret.
Przed grillem szykuję sobie zawsze sałatkę i winegret osobno i polewam sałatkę sosem bezpośrednio przed podaniem. Sos pakuje do małego pojemniczka zamykanego. Dzięki temu sałatka smakuje lepiej 🙂
Zapraszam po przepis na pyszną marynatę do karkówki z grilla tutaj 🙂
Składniki
- 1 opakowanie mixu sałat
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 5-6 ogórków gruntowych
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- 1 puszka kukurydzy
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 pęczek szczypiorku
Sos winegret
- 70 g oliwy z oliwek
- 40 g soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
Przygotowanie
Ogórki i awokado obrać. Z papryk usunąć gniazda nasienne.
Ogórki, awokado paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na pół.
Kukurydzę odsączyć.
Szczypiorek posiekać.
Wszystkie warzywa wymieszać z miksem sałat. Posypać szczypiorkiem.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z pozostałymi składnikami na winegret.
Sałatkę polać dopiero przed samym podaniem (ja zabieram sobie sos zawsze w osobnym pojemniczku i polewam przed samym grillem 🙂 )
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!