Łosoś, brokuły i ziemniaki z piekarnika to mój ulubiony sposób na rybę, zwłaszcza łososia lub pstrąga łososiowego. Wszystkie składniki szybko przygotowujemy i pieczemy na jednej blaszce, dzięki temu mamy błyskawiczny, przepyszny i zdrowy obiad.
Inne przepisy na obiady znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na 2 porcje
- ok. 400 g świeżego łososia lub pstrąga łososiowego
- 400-500 g świeżego brokuła
- 400-500 g ziemniaków (najlepiej małe i młode)
- olej, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz ziołowy
- sok z cytryny
Przygotowanie
Mięso z ryby oddzielić od skóry. Podzielić na dwa kawałki, jeśli mamy jeden większy kawałek ryby.
Każdy kawałek ryby umieścić na folii aluminiowej. Skropić sokiem z cytryny i posypać solą, czosnkiem granulowanym oraz pieprzem ziołowym po całej długości ryby. Rybę zawinąć w folię.
Ziemniaki umyć (jeśli mamy młode ziemniaki to nie musimy ich obierać). Pokroić w ćwiartki. Umieścić w misce, wlać 3 łyżki oleju oraz wsypać 2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżkę czosnku granulowanego oraz odrobinę pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Brokuła podzielić na mniejsze kawałki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. W jednym rogu położyć rybę w folii. Obok wyłożyć przyprawione ziemniaki. Następnie wyłożyć pokrojone brokuły. Brokuły skropić olejem i lekko doprawić solą. Brokuły powinniśmy przykryć folią aluminiową, żeby się za bardzo nie przypiekły.
Piec 40 minut w 200 stopniach (termoobieg).
Ziemniaki przyprawić solą po upieczeniu.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!