Pyszny makaron w kremowym sosie z boczkiem i pieczarkami to super przepis na obiad. Sos śmietanowy idealnie komponuje się z chrupiącym boczkiem i podsmażonymi pieczarkami. Najlepsze jest to, że sos przygotujemy w czasie gotowania makaronu 🙂
Przepis na inne obiady tutaj 🙂
Składniki na 2-3 porcje
- 250 g makaronu, np. spaghetti
- 200 g wędzonego boczku
- 250 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka czubrycy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- 200 g śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- parmezan do posypania
Przygotowanie
Boczek pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć, aż będzie lekko brązowy i chrupiący. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i odcisnąć nadmiar tłuszczu.
Na tej samej patelni usmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć ok. 3-4 minuty. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszać i przerzucić na talerz z boczkiem.
W szklance wymieszać wino, musztardę, czubrycę, sok z cytryny i mąkę. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać na rozgrzaną patelnię i energicznie mieszać przez 10-15 sekund, by nie powstały grudki. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Pieczarki i boczek przerzucić znowu na patelnię. Doprawić 2 łyżkami cukru, solą oraz pieprzem.
Wymieszać z ugotowanym makaronem. Podawać posypując startym parmezanem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!