Makaron z kurczakiem i szpinakiem to szybki sposób na prosty obiad. Szybki w przygotowaniu i bardzo sycący. Każdy robi makaron ze szpinakiem chyba inaczej. Ja lubię dodawać sera feta i dużo czosnku 🙂
Zapraszam też po przepisy na inne obiady tutaj 🙂
Składniki 3-4 porcje
- 2 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku, najlepiej rozdrobniony
- 250 g serka typu feta
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, cukier
Przygotowanie
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na łyżce oleju na rumiany kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do miękkości.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Zamieszać i przykryć przykrywką, aż szpinak się rozmrozi. Po rozmrożeniu się szpinaku dodajemy pokruszony ser typu feta oraz śmietankę.
Zamieszać i doprawić pieprzem, 2 łyżeczkami cukru oraz solą (1-2 łyżeczki). Zagotować i dokładnie wymieszać.
Podawać z makaronem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!