Makaron z mięsem mielonym, szpinakiem i serkiem topionym
Dania główne Makarony

Makaron z mięsem mielonym, szpinakiem i serkiem topionym

()

Poniżej przepis na ekspresowy makaron z mięsem mielonym, szpinakiem i serkiem topionym. Zawiera tylko kilka składników, robi się go niezwykle szybko a jest naprawdę smaczny. Taki awaryjny obiad na zabiegane dni 🙂

Inne przepisy na dania z makaronem znajdziecie tutaj 🙂

Makaron z mięsem mielonym, szpinakiem i serkiem topionym

Składniki na 4 porcje

  • 500 g mięsa mielonego, u mnie łopatka wieprzowa, ale może również być mięso drobiowe
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 200 g serka topionego, kremowy lub emmentaler
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • olej do smażenia
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki słonecznika łuskanego
  • ulubiony makaron

Przygotowanie

Mięso podsmażyć na odrobinie oleju, aż zacznie się lekko rumienić.

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do mięsa. Smażyć razem przez kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszać.

Dodać szpinak. Patelnie przykryć, do momentu aż szpinak się rozmrozi, wtedy całość dobrze wymieszać i smażyć przez chwilę. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym (wszystkiego dałam po 1 płaskiej łyżeczce). Zalać odrobiną wody (ok 150 ml) i dusić pod przykryciem przez ok 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodać serek topiony i dokładnie wymieszać.

Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem oraz wlać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.

Podawać z ulubionym makaronem i prażonym na suchej patelni słonecznikiem.

Makaron z mięsem mielonym, szpinakiem i serkiem topionym
Makaron z mięsem mielonym, szpinakiem i serkiem topionym
Makaron z mięsem mielonym, szpinakiem i serkiem topionym

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *