Poniżej przepis na ekspresowy makaron z mięsem mielonym, szpinakiem i serkiem topionym. Zawiera tylko kilka składników, robi się go niezwykle szybko a jest naprawdę smaczny. Taki awaryjny obiad na zabiegane dni 🙂
Inne przepisy na dania z makaronem znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na 4 porcje
- 500 g mięsa mielonego, u mnie łopatka wieprzowa, ale może również być mięso drobiowe
- 450 g mrożonego szpinaku
- 200 g serka topionego, kremowy lub emmentaler
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- olej do smażenia
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki słonecznika łuskanego
- ulubiony makaron
Przygotowanie
Mięso podsmażyć na odrobinie oleju, aż zacznie się lekko rumienić.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do mięsa. Smażyć razem przez kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszać.
Dodać szpinak. Patelnie przykryć, do momentu aż szpinak się rozmrozi, wtedy całość dobrze wymieszać i smażyć przez chwilę. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym (wszystkiego dałam po 1 płaskiej łyżeczce). Zalać odrobiną wody (ok 150 ml) i dusić pod przykryciem przez ok 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać serek topiony i dokładnie wymieszać.
Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem oraz wlać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Podawać z ulubionym makaronem i prażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!