Makaron z pesto i kurczakiem powstał bo przypadkowo mignął mi na jakimś blogu przepis na pesto z dodatkiem pistacji. Zainspirowało mnie to, więc postanowiłam coś z tymi pomysłem zrobić 😉 Osobiście uwielbiam pistacje, jednak dotąd nigdy nie użyłam ich jako składnik do obiadu. I błąd! Efekt, jaki daje to pesto jest zniewalający. Z makaronem i kurczakiem lub indykiem, smakuje rewelacyjnie. Myślę, że taki obiadek będzie od tej pory częściej gościł u mnie na stole 😉 Tym bardziej, że czynnością, która zajmuje najwięcej czasu jest obranie pistacji. Poza tym robi się wszystko bardzo szybko i bez komplikacji.
Inne makarony znajdziecie tutaj 🙂
Składniki dla 2 osób
- 250 g makaronu (u mnie rurki)
- 200 g piersi z kurczaka lub indyka
- 150 g pistacji
- 15-20 listków świeżej bazylii
- 60 g sera długo dojrzewającego Grana Padano
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz, papryka słodka
PRZYGOTOWANIE
- Pistacje obrać z łupinek. Dodać listki bazylii, ser i oliwę. Zmiksować blenderem, otrzymując pesto. Dodać trochę pieprzu i ewentualnie soli.
- Mięso umyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Usmażyć na złoty kolor.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie.
- Wymieszać makaron z pesto i z indykiem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!