Makowiec japoński
Makowiec japoński to jeden z najbardziej popularnych makowców. Nie ma w nim grama mąki i jest super wilgotny, dzięki dodatkowy jabłek. Smakuje rewelacyjnie, zwłaszcza z prawdziwą polewą czekoladową, według przepisu mojej babci.
Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy sprawia, że trudno mu się oprzeć – zarówno w czasie Bożego Narodzenia, jak i przy innych wyjątkowych okazjach.
Inne inspiracje na makowce znajdziecie tutaj.
Składniki na tortownicę 26cm
Ciasto:
- 500 g maku
- 10 jajek
- 5-6 jabłek
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 10 łyżek kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr mleka
- olejek migdałowy
- szczypta soli
Polewa:
- 100 g masła
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
- 2,5 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie
Wersja tradycyjna z maszynką do mielenia – mak mielimy po ugotowaniu w mleku dwukrotnie.
Wersja dla posiadaczy thermomix lub malaksera – mak mielimy na sucho a następnie jeszcze po ugotowaniu.
Ciasto:
- Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Odlewamy nadmiar mleka.
- Ugotowany mak mielimy ponownie, jeśli był mielony na sucho w malakserze lub thermomixie lub dwukrotnie w maszynce do mielenia. Ostudzić.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Dodawać po jednym żółtku do masła, miksując po każdym dodaniu.
- Dodać ostudzony mak oraz cały olejek migdałowy i wymieszać.
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta.
- Dodać kaszę mannę oraz proszek do pieczenia i wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a następnie dodać do ciasta i wymieszać.
- Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki można wysmarować lekko tłuszczem i opruszyć kaszą manną.
- Piec w 180°C (górna i dolna grzałka) przez 70-80 minut.
Polewa:
- Masło rozpuścić w rondelku z wodą oraz cukrem.
- Dodać kakao i energicznie mieszać, aż powstanie gładka i jednolita polewa.
- Polać ostudzone ciasto i schłodzić w lodówce.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!