()

Makowiec japoński

Makowiec japoński to jeden z najbardziej popularnych makowców. Nie ma w nim grama mąki i jest super wilgotny, dzięki dodatkowy jabłek. Smakuje rewelacyjnie, zwłaszcza z prawdziwą polewą czekoladową, według przepisu mojej babci.

Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy sprawia, że trudno mu się oprzeć – zarówno w czasie Bożego Narodzenia, jak i przy innych wyjątkowych okazjach.

Inne inspiracje na makowce znajdziecie tutaj.

Makowiec japoński
Makowiec japoński
Makowiec japoński
Makowiec japoński

Ciasto:

  • 500 g maku
  • 10 jajek
  • 5-6 jabłek
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 litr mleka
  • olejek migdałowy
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 g masła
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki gorzkiego kakao

Wersja tradycyjna z maszynką do mielenia – mak mielimy po ugotowaniu w mleku dwukrotnie.

Wersja dla posiadaczy thermomix lub malaksera – mak mielimy na sucho a następnie jeszcze po ugotowaniu.

Ciasto:

  • Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Odlewamy nadmiar mleka.
  • Ugotowany mak mielimy ponownie, jeśli był mielony na sucho w malakserze lub thermomixie lub dwukrotnie w maszynce do mielenia. Ostudzić.
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch.
  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Dodawać po jednym żółtku do masła, miksując po każdym dodaniu.
  • Dodać ostudzony mak oraz cały olejek migdałowy i wymieszać.
  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta.
  • Dodać kaszę mannę oraz proszek do pieczenia i wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a następnie dodać do ciasta i wymieszać.
  • Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki można wysmarować lekko tłuszczem i opruszyć kaszą manną.
  • Piec w 180°C (górna i dolna grzałka) przez 70-80 minut.

Polewa:

  • Masło rozpuścić w rondelku z wodą oraz cukrem.
  • Dodać kakao i energicznie mieszać, aż powstanie gładka i jednolita polewa.
  • Polać ostudzone ciasto i schłodzić w lodówce.

Makowiec japoński
Makowiec japoński

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *