Wilgotny makowiec z bezą i kruszonką
Lubię makowce, ale nie lubię jak są takie potwornie suche. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na świąteczny makowiec z bezą i kruszonką z dodatkiem powideł śliwkowych, które dodają mu wilgotności. Nie mam maszynki do mielenia, więc radzę sobie z inaczej i korzystam z mielenia w thermomixie, ale nada się też malakser o dużej mocy 🙂
Zapraszam też po przepisy na inne świąteczne przepisy tutaj 🙂




Składniki na blaszkę 30x35cm
Ciasto
- 250 g zimnego masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa
- 600 g maku
- 120 g cukru
- 80 g miodu
- 150 g orzechów włoskich lub laskowych
- 100 g migdałów, prażonych, blanszowanych
- 1 olejek migdałowy (ja daję cały, ale można mniej)
- 400 g powideł śliwkowych
- 400 g mleka
Beza
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie
Masa makowa
- Mak, mleko, miód i cukier umieścić w garnku. Gotować pod przykryciem 15 minut (na małym ogniu, żeby uniknąć przypalenia), dość często mieszając. Ugotowany mak należy dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia.
- Można też zmielić mak w malakserze o dużej mocy. (dla posiadaczy Thermomix/Lidlomix – można mak gotować w ten sam sposób już w thermomixie i potem go tam od razu zmielić).
- Można też kupić już zmielony mak, wtedy postępować dokładnie tak samo, tyle że maku już nie mielimy.
- Orzechy i migdały rozdrobnić w malakserze lub drobno posiekać.
- Wymieszać w misce masę makową, orzechy, powidła, aromat migdałowy. Jeśli masa będzie za mało słodka, to można dodać 1-2 łyżki cukru pudru, ale to według uznania. Ostudzić.
Ciasto
- Wszystkie składniki na ciasto szybkie zagnieść lub wyrobić w malakserze. Ciasto podzielić na pół. Jedną połówkę wyłożyć na blaszkę i ponakłuwać widelcem. Schłodzić przez godzinę w lodówce, lub najlepiej w zamrażarce.
- Drugą połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.
- Masę makową wyłożyć na spód.
Beza
- Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać około 5 minut, aż powstanie błyszcząca beza.
- Bezę wyłożyć na masę makową.
- Na wierzch odrywać kawałeczki schłodzonego ciasta. Można też zetrzeć je na tarce.
- Piec 60 minut w 180 stopniach, układając blaszkę na ostatni od dołu szczebel. Po 40 minutach można przykryć ciasto od góry folią aluminiową, żeby się za bardzo nie przypiekło.
- Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Czy można gotowa masę makowa z puszki ?
oczywiście, choć to już będzie trochę inny efekt, ale jak najbardziej 🙂
Czy nie trzeba ubijać Ami dawać jajek do maku?
a czy można pominąc powidła moje dzieciaki są antyowocowe
można 🙂