Rewelacyjny makowiec z budyniem
Nie będziecie chcieli już jeść innego makowca! Ten przepyszny makowiec ma jeden sekretny składnik i jest nim budyń! Dzięki temu, masa makowa jest niesamowicie delikatna i wilgotna, nie udało mi się uzyskać takiego efektu w żadnym innym przepisie. Naprawdę koniecznie spróbujcie, nie pożałujecie. Do tego przepyszne kruche ciasto i lukier cytrynowy, bajka!
Inne inspiracje na makowce znajdziecie tutaj.
![Rewelacyjny makowiec z budyniem Rewelacyjny makowiec z budyniem](https://kulinarna-inspiracja.pl/wp-content/uploads/2024/12/Rewelacyjny-makowiec-z-budyniem-4-688x1080.webp)
![Rewelacyjny makowiec z budyniem Rewelacyjny makowiec z budyniem](https://kulinarna-inspiracja.pl/wp-content/uploads/2024/12/Rewelacyjny-makowiec-z-budyniem-5-1779x1080.webp)
Składniki na tortownicę 24-26cm
Ciasto:
- 120 g cukru
- 200 g masła
- 1 szczypta soli
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 375 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyniowa masa makowa:
- 750 ml mleka
- 2 saszetki budyniu waniliowego w proszku bez cukru (po 20g każdy)
- 120-150 g cukru
- 200 g mielonego maku
- opcjonalnie kilka kropel aromatu migdałowego
Lukier:
- 75 g cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
Ciasto:
- Wymieszaj cukier, masło, sól, cukier waniliowy i jajko.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto lub wyrób je w malakserze.
- Podziel ciasto na dwie części 3/4 i 1/4.
- Większy kawałek ciasta umieść w tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie wylep spód oraz brzegi.
- Brzegi do połowy wysokości tortownicy.
- Nakłuj spód ciasta widelcem.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (górna i dolna grzałka).
Makowa masa budyniowa:
- Następnie przygotuj nadzienie.
- Wymieszaj mleko z budyniem w proszku, cukrem i makiem w rondelku i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając.
- Pozostaw na pięć minut do nasiąknięcia, a następnie rozprowadzić na cieście.
Wykończenie:
- Pokrusz pozostałe ciasto na masę makową i piecz przez 40 – 45 minut.
- W razie potrzeby przykryj folią aluminiową na ostatnie 5 minut pieczenia.
- Pozostaw do ostygnięcia i polukruj lub posyp cukrem pudrem.
![Rewelacyjny makowiec z budyniem Rewelacyjny makowiec z budyniem](https://kulinarna-inspiracja.pl/wp-content/uploads/2024/12/Rewelacyjny-makowiec-z-budyniem-2-716x1080.webp)
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
czy do masy makowej można dodać bakalie?
tak, śmiało 🙂 uważałabym tylko z rodzynkami, bo ciasto może być za słodkie 🙂
czy zamiast mielonego maku , można dodać gotową masę makową ?
pozdrawiam ❤️
raczej odradzam, wyjdzie za rzadkie i za słodkie 🙂
budyn 20g ? nie ma chyba takich