Rewelacyjny makowiec z budyniem

Rewelacyjny makowiec z budyniem
()

Rewelacyjny makowiec z budyniem

Nie będziecie chcieli już jeść innego makowca! Ten przepyszny makowiec ma jeden sekretny składnik i jest nim budyń! Dzięki temu, masa makowa jest niesamowicie delikatna i wilgotna, nie udało mi się uzyskać takiego efektu w żadnym innym przepisie. Naprawdę koniecznie spróbujcie, nie pożałujecie. Do tego przepyszne kruche ciasto i lukier cytrynowy, bajka!

Inne inspiracje na makowce znajdziecie tutaj.

Rewelacyjny makowiec z budyniem
Rewelacyjny makowiec z budyniem
Rewelacyjny makowiec z budyniem
Rewelacyjny makowiec z budyniem

Ciasto:

  • 120 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Budyniowa masa makowa:

  • 750 ml mleka
  • 2 saszetki budyniu waniliowego w proszku bez cukru (po 20g każdy)
  • 120-150 g cukru
  • 200 g mielonego maku
  • opcjonalnie kilka kropel aromatu migdałowego


Lukier:

  • 75 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Ciasto:

  • Wymieszaj cukier, masło, sól, cukier waniliowy i jajko.
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto lub wyrób je w malakserze.
  • Podziel ciasto na dwie części 3/4 i 1/4.
  • Większy kawałek ciasta umieść w tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie wylep spód oraz brzegi.
  • Brzegi do połowy wysokości tortownicy.
  • Nakłuj spód ciasta widelcem.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (górna i dolna grzałka).

Makowa masa budyniowa:

  • Następnie przygotuj nadzienie.
  • Wymieszaj mleko z budyniem w proszku, cukrem i makiem w rondelku i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając.
  • Pozostaw na pięć minut do nasiąknięcia, a następnie rozprowadzić na cieście.

Wykończenie:

  • Pokrusz pozostałe ciasto na masę makową i piecz przez 40 – 45 minut.
  • W razie potrzeby przykryj folią aluminiową na ostatnie 5 minut pieczenia.
  • Pozostaw do ostygnięcia i polukruj lub posyp cukrem pudrem.

Rewelacyjny makowiec z budyniem
Rewelacyjny makowiec z budyniem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

5 komentarzy

  1. Pati says:

    czy do masy makowej można dodać bakalie?

    1. tak, śmiało 🙂 uważałabym tylko z rodzynkami, bo ciasto może być za słodkie 🙂

  2. Martyna says:

    czy zamiast mielonego maku , można dodać gotową masę makową ?
    pozdrawiam ❤️

    1. raczej odradzam, wyjdzie za rzadkie i za słodkie 🙂

      1. Pytam says:

        budyn 20g ? nie ma chyba takich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *