Malinowa chmurka to pyszne ciasto na spodzie z kruchego ciasta, galaretką malinową z malinami, pysznym kremem waniliowym na bazie mascarpone oraz bezą. Brzmi skomplikowanie, jednak wcale nie jest takie trudne do wykonania – pierwszy raz zajmuje trochę czasu, ale z każdym kolejnym razem robi się je coraz szybciej. A gwarantuję, że jest to hit każdej imprezy. Najbardziej w tym cieście lubię równowagę smaków – słodki krem i słodka beza kontra kwaśne maliny. Malinowa chmurka to SZTOS 🙂
Inne ciasta znajdziecie tutaj 🙂
Składniki
rozmiar blaszki 26×38 cm
Spód:
- 3 żółtka
- 30 g cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 150 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
Galaretka malinowa:
- 600 g malin mrożonych
- 3 galaretki malinowe
- 3,5 szklanki wrzątku
Krem waniliowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1-2 cukry waniliowe
Beza:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Wszystkie składniki szybko zagnieść lub wyrobić w robocie.
- Ciasto wyłożyć równomiernie do prostokątnej blaszki, ponakłuwać i włożyć do zamrażarki lub lodówki. (Do lodówki na minumum 1 godzinę, do zamrażarki można krócej).
- W czasie oczekiwania zalać galaretki i przygotować bezę.
- Piec ok 15 minut w 200 stopni, aż się ładnie zarumieni.
- Ostudzić.
Beza:
- Białka ubić z cukrem przez około 5 minut na wysokich obrotach. Na końcu dodać skrobię i zmiksować.
- Na papierze do pieczenia odrysować ołówkiem brzeg foremki.
- Pianę z białek wyłożyć wewnątrz wyrysowanej formy (beza ma mieć kształt foremki do ciasta) i ułożyć na blaszce.
- Piec 60 minut w 140 stopniach (piekarnik ustawiony na grzanie góra/dół).
Galaretka malinowa:
- Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Ja to robię podczas chłodzenia ciasta.
- Gdy galaretka zacznie tężeć wrzucić zamrożone maliny.
- Wylać galaretkę z malinami na ostudzony spód.
- Włożyć do lodówki.
Krem:
- Mascarpone, śmietankę oraz cukry umieścić w mikserze i ubić na szytywny krem.
- Wyłożyć równomiernie na stężałą galaretkę.
- Na krem położyć ostudzoną bezę.
- Malinowa chmurka powinna być przechowywana w lodówce.
Pyszne ciasto. Chodzi za mną od kilku dni. Muszę w końcu je zrobić. Pozdrawiam Jola.
Wczoraj robiłam. Przepis niejasny jak dla mnie. Przede wszystkim chodzi o rozmiary blaszki – czy to są rozmiary po zewnętrznych krawędziach, czy rozmiary spodu. Wzięłam większą blachę – ciasta za mało, a więc wymiary dotyczą blachy po zewnętrznych krawędziach. Druga sprawa – bezę umieszczamy na blasze 🙂 I tu jest problem z interpretacją 🙂 Autorce chodziło o to, że blaszkę odwracamy do góry nogami i dopiero wtedy, na części spodniej umieszczamy bezę. Reszta ok! fajny patent z mrożonymi owocami – w innych przepisach zalecają rozmrożenie, a to zupełnie zbyteczne. Galaretka natychmiast zastyga i można kłaść krem… Ogólnie ciasto pycha!
a i jescze jedno; ciasto kruche ma trochę smak ciasteczek shortbread – jest mocno maślane; w lodówce robi się dosyć twarde. Samo ciasto po nocnym spoczynku w lodówce super się kroi (oprócz właśnie tego kruchego ciasta). Ogólnie naprawdę smaczne…
Bardzo dziękuję za cenne uwagi, następnym razem postaram się bardziej precyzyjnie opisać instrukcję – moja blaszka ma proste krawędzie, więc wewnętrzne nie różnią się od zewnętrznych 🙂 Jeśli chodzi o bezę – to tak też można robić, ale akurat ja umieszczam papier z wyłożoną bezą na zwykłej blaszce od piekarnika i na niej ją piekę 🙂 Wcześniej na papierze odrysowuję jedynie kształt blaszki, żeby beza miała taką samą wielkość jak spód.