Marmurkowe muffinki to piękne, dwukolorowe babeczki, które mogą być miłą niespodzianką dla każdego łasucha.

Składniki na około 14 babeczek
Ciasto:
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 3 średnie jajka
- 150 g mąki
- 60 g białej czekolady dobrej jakości
- 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 110 g masła
- 250 g lukru
- 70 g białej czekolady dobrej jakości
- 70 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 1 łyżka kakao
- ew. mleko, gdy krem jest za gęsty
PRZYGOTOWANIE
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na kremową masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując.
- Następnie dodawać po łyżce mąki, wymieszanej z solą i proszkiem do pieczenia.
- Podzielić ciasto na dwie części.
- Obie czekolady rozpuścić w osobnych naczyniach w kąpieli wodnej.
- Dodać białą czekoladę do jednej części ciasta a gorzką do drugiej. Zmiksować.
- Naprzemiennie nakładać po jednej łyżce jasnego i ciemnego ciasta do foremek papierowych, umieszczonych w foremkach do pieczenia muffinów.
- Piec 30 minut w 150 stopniach.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Miękkie masło utrzeć z lukrem. Ponownie rozpuścić osobno białą i gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Podzielić masę maślaną na dwie części i do każdej dodać jedną z rozpuszczonych czekolad.
- Rękaw do dekoracji tortów napełnić naprzemiennie raz ciemnym, raz jasnym kremem, po jednej łyżce. Udekorować muffiny.