Sezon grillowy rozpoczęty. U mnie również 🙂 Marynata do karkówki z grilla, którą wypracowałam metodą prób i błędów 🙂 Ważne jest oczywiście zamarynowanie mięsa dzień przed grillem, żeby zdążyło przejść wszystkimi aromatami.
Polecam również lekką sałatkę grillową tutaj 🙂
Składniki na marynatę dla 0,5 kg karkówki
- 5 plastrów karkówki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 szklanki oleju
Przygotowanie
Karkówkę należy zamarynować dzień przed grillem.
Miód, sos sojowy, musztardę, keczup i olej wymieszać. Wsypać wszystkie przyprawy. W misce umieścić karkówkę i zalać ją gotową marynatą, dokładnie natrzeć nią karkówkę.
Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na wierzchu karkówki dokładnie dociskając do mięsa. Przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!