Mazurek kajmakowy z migdałami i kajmakiem orzechowym – prosty i pyszny przepis na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to klasyk na wielkanocnym stole, ale ten przepis ma mały twist. Do ciasta dodałam zmielone migdały, które nadają mu delikatny, orzechowy smak. Użyłam też kajmaku orzechowego marki Polder – to moje ostatnie odkrycie i szczerze mówiąc, najlepszy kajmak, jaki do tej pory jadłam.
Na wielkanocny stół polecam też pyszną babkę piaskową – przepis tutaj 🙂

Składniki na 1 prostokątny mazurek
Kruche ciasto
- 375 g mąki
- 210 g zimnego masła
- 37,5 g zmielonych migdałów, blanszowanych, prażonych
- 112,5 g cukru
- 2 jajka
- 3 g soli
Dodatkowo
- 400 g kajmaku (ja użyłam orzechowego od firmy Polder (najlepszy kajmak!)
- orzechy i migdały do dekoracji
Przygotowanie
Składniki na ciasto szybko zagnieść lub najlepiej wyrobić w malakserze. 1/2 ciasta rozwałkować i wyłożyć na prostokątnej blaszce.
Z pozostałego ciasta uformować równej wielkości kulki i ułożyć je wzdłuż każdej krawędzi na cieście.
Ciasto włożyć do lodówki lub zamrażarki na 1h.
Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasto piec przez 35 minut.

Na ciepłego mazurka wyłożyć kajmak, można go wcześniej lekko podgrzać w kąpieli wodnej.
Od razu przystąpić do dekoracji mazurka.
Schłodzić w lodówce.
Mazurek najlepiej smakuje schłodzony.

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!