()

Mazurek kajmakowy z migdałami i kajmakiem orzechowym – prosty i pyszny przepis na Wielkanoc

Mazurek kajmakowy to klasyk na wielkanocnym stole, ale ten przepis ma mały twist. Do ciasta dodałam zmielone migdały, które nadają mu delikatny, orzechowy smak. Użyłam też kajmaku orzechowego marki Polder – to moje ostatnie odkrycie i szczerze mówiąc, najlepszy kajmak, jaki do tej pory jadłam.

Na wielkanocny stół polecam też pyszną babkę piaskową – przepis tutaj 🙂

Mazurek kajmakowy

Składniki na 1 prostokątny mazurek

Kruche ciasto

  • 375 g mąki
  • 210 g zimnego masła
  • 37,5 g zmielonych migdałów, blanszowanych, prażonych
  • 112,5 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 g soli

Dodatkowo

  • 400 g kajmaku (ja użyłam orzechowego od firmy Polder (najlepszy kajmak!)
  • orzechy i migdały do dekoracji

Przygotowanie

Składniki na ciasto szybko zagnieść lub najlepiej wyrobić w malakserze. 1/2 ciasta rozwałkować i wyłożyć na prostokątnej blaszce.

Z pozostałego ciasta uformować równej wielkości kulki i ułożyć je wzdłuż każdej krawędzi na cieście.

Ciasto włożyć do lodówki lub zamrażarki na 1h.

Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasto piec przez 35 minut.

Mazurek kajmakowy

Na ciepłego mazurka wyłożyć kajmak, można go wcześniej lekko podgrzać w kąpieli wodnej.

Od razu przystąpić do dekoracji mazurka.

Schłodzić w lodówce.

Mazurek najlepiej smakuje schłodzony.

Mazurek kajmakowy

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *