Mięciutkie jagodzianki z kruszonką
Te mięciutkie jagodzianki z kruszonką to HIT! Niedawno koleżanka upiekła takie do pracy i mówię Wam – przepadłam! Zjadłam chyba ze 4. Ciasto jest tak delikatne i mięciutkie, że rozpływa się w ustach. W zależności czy ktoś woli więcej lub mniej jagód to można ich dać według upodobań. Są rewelacyjne, gwarantuję 🙂 Dzięki Ewa za przepis <3 Nie zmienię go nigdy na żaden inny 🙂 Zapraszam też po przepisy na inne słodkie przekąski tutaj 🙂
Składniki na ok 15 sztuk
Ciasto
- 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
- 100 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- 250 g mleka
- 100 g cukru
- 35 g drożdży
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Nadzienie
- 400 g jagód dla ilości jak na zdjęciach (jeśli ktoś woli mocniej nadziane to proponuję podwoić ilość wszystkich składników)
- 40 g cukru
- 35 g skrobi ziemniaczanej
Kruszonka
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
Dodatkowo
- 2 jajka do posmarowania
- 2 łyżeczki mleka
- cukier poder do posypania
- olej do natluszczenia miski
Przygotowanie
- Mleko lekko zagrzać i wymieszać z cukrem i drożdżami. Dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie.
- Przełożyć do natłuszczonej olejem miski i szczelnie owinąć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5h w ciepłym miejscu (do podwojenia objętości). Ja zostawiłam ciasto na 12h do wyrośnięcia w lodówce (wyrobiłam wieczorem a piekłam jagodzianki rano).
- Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i formować kulki po około 60 g każda. Ułożyć na opruszonym mąką blacie i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Umyte i osuszone jagody wymieszać z cukrem i skrobią.
- Po tym czasie kulki spłaszczyć ręką lub lekko rozwałkować i nakładać po 1-2 łyżek jagód. Ja rozpłaszczam wszystkie kulki i rozkładam równomiernie jagody, żeby starczyło na wszystkie jagodzianki.
- Zlepić brzegi ciasta i układać zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
- Składniki na kruszonkę szybko wyrobić (najlepiej w malakserze).
- Posmarować jagodzianki rozbełtanym z mlekiem jajkiem i posypać kruszonką.
- Piec 15 minut w 200 stopniach.
- Ostudzone jagodzianki posypać cukrem pudrem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Mleko w gramach? Nie istnieje inna miara?
Przyjmuje się, że 1 g równa się 1 ml, więc proszę zastosować taką samą wartość w ml 🙂
czy mozna dać mrożone jagody
można, tylko proszę ich nie rozmrażać przed nadziewaniem 🙂
Dzisiaj piekłam z tego przepisu i potwierdzam PRZEPYSZNE
W piekarniku grzałka góra/dół? 🙂
tak 🙂
Jagodzianki, mięciutkie i przepyszne 😋
Super byłoby, gdyby do przepisu dodawała Pani kaloryczność.
Pozdrawiam
na jak długo można zostawić ciasto w lodówce do wyrośnięcia ? ( czy można dłużej niż 12 godzin?)
Może stać 2-3 dni 🙂
Wszystko fajnie, tylko proszę ograniczyć reklamy na stronie. Przepis kiepsko czytelny przez nie.
Jagodzianki wyszły mistrzostwo świata !!!!! Poalceam!!! Mięciutkie rozpływające się w ustach 😋🙂
czy ciasto może zostać dłużej niż 12 godz w lodówce ?
Czy jagodzianki po upieczeniu są również miękkie na drugi dzień?
Pozdrawiam
tak, na drugi dzień też są miękkie, jeśli są przechowywane w szczelnym pojemniku w lodówce 🙂
ile dać suszonych drożdży bo nie mam świeżych:(
2 opakowania, po 7-8g każde
hej, daj znac czy wyszly Ci drozdzowki z suszonych drozdzy? tez chce zrobic:)
ciasto wyszło bardzo leiste? czy takie powinno być? 😉
potem gęstnieje 🙂
Przepyszne, robiłam wczoraj i wyszły wyśmienite, powtórzę jeszcze nie raz 🙂
Hejka 🙂 Chciałam się upewnić czy masło zagniatać od razu ze wszystkimi składnikami? Czytałam że tłuszcz do drożdżowego dodaje się w późniejszej fazie zagniatania….
tak, od razu 🙂
Obłędne! Pierwszy przepis i już wiem że z innego nie będę korzystać! Pyszniutkie, mięciutkie, rozpływają się w ustach😋😋😋 rano robiłam a teraz zaczynam druga turę jagodzianek. Do wieczora nie dotrwały😁Dziękuję za wspaniały przepis! 😘
Czy po wyrobieniu ciasta muszę poczekać aż wyrośnie i dopiero mogę wsadzić do lodówki na noc czy można od razu po wyrobieniu?
dlaczego jagodzianki pękają podczas pieczenia? Czy Pani tez tak ma?
Odkąd znalazłam ten przepis jagodzianki są pieczone przynajmniej dwa razy w tygodniu!
Wszyscy znajomi oraz oczywiście rodzinka się nimi zajadają !
Przechowywanie w lodówce ciasta jest mega pomysłem!
Dzięki temu można rano bardzo szybko upiec te cudeńka !