Migdałowe ciasteczka półksiężyce
Ciasteczka półksiężyce to według mnie jedne z najlepszych ciasteczek. Są delikatne, rozpływają się w ustach i mają zniewalający smak. Połączenie migdałów i wanilii jest obłędne, dlatego nie mają sobie równych. Oryginalnie pochodzą z krajów niemieckojęzycznych (Austria/Niemcy). Znajdziemy je tam pod nazwą „Vanillekipferl”. W Niemczech też pierwszy raz miałam okazję je spróbować i to była miłość od pierwszego zjedzenia 🙂
Jeśli szukacie pysznego przepisu na ciasteczka świąteczne to ten sprawdzi się idealnie!
Zapraszam też po inne świąteczne przepisy tutaj 🙂


Składniki na około 50 ciasteczek
Ciasto kruche
- 280 g mąki
- 200 g zimnego masła (nie używaj margaryny)
- 100 g mielonych migdałów
- 80 g drobnego cukru
- 2 żółtka jaj
- 1-2 strąki wanilii (miąższ) – można użyć cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, ale efekt może być gorszy
- 1 szczypta soli
Do obtoczenia
- 30 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
100g mielonych migdałów wymieszać z miąższem z laski wanilii (w ostateczności z cukrem waniliowym). Rozciąć strąk, wyskrobać miąższ nożem i dodać do migdałów, rozcierając go między dłońmi i dobrze rozprowadzając miąższ.
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić krótko w malakserze, do otrzymania jednolitego ciasta lub szybko zagnieść ręcznie.
Uformować ciasto w dwa wałki, każdy o średnicy około 3-4 cm i długości około 30 cm, zawinąć każdy w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180° góra/dół i wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia.
Pierwszy rulon ciasta wyjąć z lodówki i pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Na lekko posypanej mąką powierzchni uformować każdy plaster w grubą na palec kiełbaskę, rolując kawałki po blacie, o długości około 7-10 cm.
WAŻNA UWAGA: Im więcej mąki masz na swojej powierzchni roboczej i im więcej mąki wprowadzisz do kiełbasek podczas tego kroku, tym bardziej kruche/delikatne będą one później.

Uformować półksiężyce i ułożyć na papierze do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy 13-14 minut, aż końce zaczną się rumienić.
Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym.
Po wyjęciu ciastek z piekarnika pozostawić półksiężyce na bardzo krótko do wystygnięcia, do momentu, kiedy będzie można je dotknąć. Następnie ostrożnie obtoczyć je w mieszance cukrowej z obu stron i pozwól im ostygnąć na stojaku do chłodzenia. Cukier będzie się lepiej trzymał, gdy będą gorące.
Gdy waniliowe półksiężyce ostygną, przechowuj je w świątecznej puszce / foremce do ciastek. Mogą być w ten sposób przechowywane do 14 dni.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Since the adcmin oof this websitee is working,no dout
verry shoortly iit will bbe well-known, ddue to
itts feature contents.