Serniki są pyszne. Ich mniejsze odpowiedniki są idealne na przekąski dla gości lub do zabrania do biura. Mini serniczki na spodzie brownie z krówkowym wnętrzem sprawdzą się idealnie do popołudniowej kawy.
Zapraszam po inne przepisy na serniki tutaj!
Składniki
Masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka
- 250 g twarogu w kostce
- 2 jajka
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 3 cukry waniliowe
- 1,5 szklanki drobnego cukru
Spód brownie:
- 200 g masła
- 600 g masy kajmakowej
- 140 g masła
- 140 g gorzkiej czekolady z zawartością 90% kakao
- 2 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 10 g drobnego cukru
Opcjonalnie:
- Masa krówkowa
- Truskawki
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem.
- Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy maślanej.
- Dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać, dodając na końcu przesianą mąkę i żółtka i łącząc wszystkie składniki.
- Wykładać po łyżeczce ciasta do papilotek włożonych do foremek na muffinki.
Masa serowa:
- Twaróg miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
- Dodać budyń i wymieszać, dodając na końcu jajka i dokładnie miksując.
- Wykładać na czekoladowy spód po 3 łyżeczki masy serowej.
- Opcjonalnie, przed nałożeniem masy serowej można dodać na spód po łyżeczce kajmaku.
- Piec 20 minut w 180 stopniach.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!