Ciasta Boże Narodzenie Okazje Przekładane Z kremem

Miodownik z kaszą manną i powidłami

()

Miodownik z kaszą manną i powidłami

Miodownik z kaszą manną i powidłami to tradycyjne ciasto, które gości na wielu świątecznych stołach. Są oczywiście również wersje bez powideł – w tym przepisie również możemy pominąć powidła i krem podzielić na 3 części – jednak powidła sprawiają, że ciasto nie jest mdłe. Ciasto jest pyszne i nie wymaga oczekiwania aż zmięknie, jest dobre od razu na drugi dzień. Zapraszam też po inne przepisy na ciasta tutaj.

Miodownik z kaszą manną i powidłami
Miodownik z kaszą manną i powidłami

Miodownik z kaszą manną i powidłami
Miodownik z kaszą manną i powidłami

Składniki na blaszkę ok 25x30cm

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g miodu
  • 70 g masła
  • 130 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Krem

  • 2,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 250 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru

Polewa orzechowa

  • 150 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 150 g masła
  • 130 g cukru


Dodatkowo

  • 1 słoik gęstych powideł śliwkowych

Przygotowanie

Ciasto

  1. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto.
  2. Podzielić na 4 równe części.
  3. Każdą część rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem.
  4. Piec 13 minut w 180 stopniach (góra/dół).

Krem

  • Mleko, cukier waniliowy, kaszę mannę i żółtka zagotować i gotować, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń.
  • Przykryć folią i ostudzić do temperatury pokojowej.
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem.
  • Dodawać po jednej łyżce budyniu, cały czas ucierając.

Wykończenie

  1. Na spód blaszki położyć jeden blat. Posmarować połową kremu.
  2. Przykryć drugim blatem. Posmarować powidłami.
  3. Przykryć trzecim blatem i wyłożyć pozostały krem.
  4. Na wierzch położyć ostatni blat i lekko docisnąć.

  • Orzechy rozdrobnić.
  • Śmietanę, masło i cukier zagotować.
  • Dodać orzechy, wymieszać i polać ciasto.
  • Równomiernie rozprowadzić.
  • Wstawić do lodówki i schłodzić, najlepiej całą noc.

Miodownik z kaszą manną i powidłami
Miodownik z kaszą manną i powidłami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]