Miodownik z kaszą manną i powidłami
Miodownik z kaszą manną i powidłami to tradycyjne ciasto, które gości na wielu świątecznych stołach. Są oczywiście również wersje bez powideł – w tym przepisie również możemy pominąć powidła i krem podzielić na 3 części – jednak powidła sprawiają, że ciasto nie jest mdłe. Ciasto jest pyszne i nie wymaga oczekiwania aż zmięknie, jest dobre od razu na drugi dzień. Zapraszam też po inne przepisy na ciasta tutaj.
Składniki na blaszkę ok 25x30cm
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 70 g miodu
- 70 g masła
- 130 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 5 łyżek śmietany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem
- 2,5 szklanki mleka
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 250 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
Polewa orzechowa
- 150 g orzechów włoskich
- 1/2 szklanki śmietany
- 150 g masła
- 130 g cukru
Dodatkowo
- 1 słoik gęstych powideł śliwkowych
Przygotowanie
Ciasto
- Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto.
- Podzielić na 4 równe części.
- Każdą część rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem.
- Piec 13 minut w 180 stopniach (góra/dół).
Krem
- Mleko, cukier waniliowy, kaszę mannę i żółtka zagotować i gotować, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń.
- Przykryć folią i ostudzić do temperatury pokojowej.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem.
- Dodawać po jednej łyżce budyniu, cały czas ucierając.
Wykończenie
- Na spód blaszki położyć jeden blat. Posmarować połową kremu.
- Przykryć drugim blatem. Posmarować powidłami.
- Przykryć trzecim blatem i wyłożyć pozostały krem.
- Na wierzch położyć ostatni blat i lekko docisnąć.
Polewa orzechowa
- Orzechy rozdrobnić.
- Śmietanę, masło i cukier zagotować.
- Dodać orzechy, wymieszać i polać ciasto.
- Równomiernie rozprowadzić.
- Wstawić do lodówki i schłodzić, najlepiej całą noc.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!