Muffinki bananowe z czekoladą to szybka i prosta w przygotowaniu przekąska. Są delikatne i smaczne, sprawdzą się idealnie jako przekąska do szkoły czy w podróży.
Zapraszam też po inne przepisy na muffinki tutaj 🙂
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki pełnotłustego jogurtu greckiego
- 3 dojrzałe banany
- 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 200 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół). Do foremki do muffinek włożyć papierowe papilotki.
W średniej misce, przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon; odstawić.
W oddzielnej dużej misce, wymieszać cukier, jajka, jogurt grecki i puree bananowe.
Dodaj suchą mieszankę składników do mokrej mieszanki składników i, używając gumowej szpatułki, mieszaj aż do połączenia.
Dodaj roztopione masło lub olej.
Na koniec dodaj czekoladę i wymieszaj dokładnie szpatułką.
Nakładaj po 1-2 łyżki do papilotek.
Piec 25 minut.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!