Muffinki czekoladowe z bananami są pyszne i wilgotne. Mocno czekoladowy smak i wyczuwalny smak bananów świetnie się ze sobą łączą. Przepis jest prosty i sprawdzi się na każdą okazję, np. na wypiek muffinek do szkoły czy przedszkola, nawet na wspólne pieczenie z dzieciakami 🙂 To też super sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Zapraszam po inne przepisy na muffinki tutaj 🙂
Składniki na ok 12 sztuk
- 3 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (góra/dół). W foremkach na muffinki umieść papilotki.
Banany rozgnieć widelcem. Zmiksuj je z olejem i jajkiem przez około 3 minuty.
W oddzielnej dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj mieszankę mąki do mieszanki bananowej i wymieszaj do połączenia składników.
Sodę oczyszczoną wymieszaj z octem i dodaj do ciasta.
Czekoladę posiekaj i wmieszaj w ciasto.
Nakładaj ciasto do papilotek do 3/4 wysokości.
Piecz 25-35 minut, w zależności od wielkości papilotek (moje piekły się 35 minut). Szpikulec, wbity na środek muffinki nie powinien mieć pozostałości mokrego ciasta.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!